KRIZA ZA KRIZOM, NE ZANIMAJU GA DOBRI ODNOSI SA EU I SAD Beriša opleo po Kurtiju, pa istakao namere Zapada za region

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Jul.2023, 08:16

"KRIZA ZA KRIZOM, NE ZANIMAJU GA DOBRI ODNOSI SA EU I SAD" Beriša opleo po Kurtiju, pa istakao namere Zapada za region

Kurti postaje sve veći problem.

Bivši zamenik tzv kosovskog ministra spoljnih poslova Anton Beriša ocenio je, povodom predstojeće posete američke delegacije tzv Kosovu, da Americi i EU sada nije potrebna dodatna kriza na Zapadnom Balkanu, te da je cilj dolaska zvaničnika iz Vašingtona da pokušaju da ubede Prištinu da kriza nije u interesu samog tzv Kosova, kao što nije ni u interesu američke politike.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Na Kosmetu će 30. i 31. jula boraviti podsekretar u Ministarstvu odbrane SAD Derek Šole, a prema pisanju tzv kosovskh medija, sa njim će u Prištinu doći i senator Kris Marfi, te nekih od članova Senata za nacionalnu bezbednost SAD. Oni će na Kosovu imati odvojene sastanke sa predsednicom Vjosom Osmanijem i premijerom Aljbinom Kurtijem.

Beriša je za ABC njuz istakao da tzv Kosovo, na čelu sa Kurtijem, namerno ne shvata da situacija na Kosmetu nije pitanje samo za Prištinu, već za region, pa i šire, to je, kaže, i američko i evropsko pitanje.

- Americi i EU sada ne treba dodatna kriza na Zapadnom Balkanu i ulažu sve napore da ubede Kosovo da kriza nije u interesu ni Prištine, niti američke politike. Verujem da su to poruke koje će delegacija ponoviti, ali očekujem da odu i malo dalje, i predoče posledice koje ne samo Kosovo, već i politički akteri mogu imati, ako nastave sa ovom igrom izazivanja kontinuirnih kriza - rekao je Beriša.

Kada je reč o stavu Aljbina Kurtija da bi za raspisivanje izbora trebalo prvo da budu ukinute sankcije EU, konstatovao je da Kurtija - ne zanimaju dobri odnosi Kosova sa EU i SAD.

- On ovom igrom igra svoj pseudopatriotizam, tipično suverenističkim terminima, ’bitkom sa Srbijom’..., ali u suštini njegovo rezonovanje pokazuje da nije zainteresovan da stvori situaciju u kojoj bi Kosovo moglo da ide napred. U tom smislu, Kurti sada proizvodi krizu za krizom - rekao je Beriša.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.