KRIJUMČARI MIGRANATA NA BALKANU ZARADILI MILIONE EVRA: Zašto tražioci azila udaraju baš na Srbiju?

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Maj.2021, 14:50

KRIJUMČARI MIGRANATA NA BALKANU ZARADILI MILIONE EVRA: Zašto tražioci azila "udaraju" baš na Srbiju?

Srbija je važno odrediđte jer graniči sa četiri zemlje EU

Tržište krijumčarenja migranata na Zapadnom Balkanu vredno je najmanje 50 miliona evra na godišnjom nivou, tvrdi u izveštaju Globalna inicijativa protiv transnacionalnog organiziranog kriminala, navodeći Srbiju kao važno odredište za migrante jer graniči s četiri zemlje Evropske unije.

Sume u lancu krijumčarenja su znatno niže nego tokom krize 2015., ali podaci svedoče da >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i dalje postoji veliko tržište za krijumčarenje migranata u regiji, bez obzira na pokušaje da se zatvori tzv. balkanska ruta, navodi Globalna inicijativa, međunarodna mreža angažirana u borbi protiv stjecanja nezakonite ekonomske dobiti i kriminala.

Srbija je u izveštaju označena kao važno odredište za azilante i migrante, jer graniči s četiri zemlje EU – Hrvatskom, Mađarskom, Rumunjskom i Bugarskom.

U izveštaju stoji da je, prema podacima Visokog komeserijata UN-a za izbeglice (UNHCR) tokom 2019. u Srbiju ušlo 30.216 migranata, gotovo dvostruko više nego 2018. Takođe se navode podaci srpskog ministarstva unutrašnjih poslova po kojima je u 2020. više od 8.500 migranata zaustavljeno pri pokušaju ilegalnog prelaska srpske granice.

Registrovano je i da većina tražitelja azila i migranata, koji pokušavaju ući u Srbiju, dolaze s područja Severne Makedonije, prelazeći granicu u blizini gradova Preševo i Trgovište, na jugu Srbije, gde se porodice obično upućuju u prihvatne centre u Vranju, Preševu i Bujanovcu, dok samci često nastavljaju putovanje k Beogradu.

Drugi pravci ulaska migranata u Srbiju su s tzv. Kosova i iz Crne Gore, dok iz Srbije u Bugarsku prelaze u blizini gradova Bosilegrad, Surdulica, Dimitrovgrad i Zaječar.

Po ulasku u Srbiju migranti se krijumčare u tri smera, na sever prema granici s Mađarskom, zapadno prema BiH te preko Save ili Drine u Republiku Srpsku, dok je na severozapadnoj ruti cilj Hrvatska, poglaviti preko gradova Šid ili Sombor.

Mađarska je nekada bila preferirana destinacija, ali pooštravanje granične bezbednosti od 2016. otežava ulazak u zemlju pa pojedini migranti pokušavaju preći Dunav kako bi stigli do Mađarske, ili idu na istok ka Rumuniji pokušavajući iz nje preći u Mađarsku, ukazano je u dokumentu.

Izveštaj navodi da je srpska policija otkrila nekoliko tunela, dubokih od tri do sedam metara i dugačkih do 30 metara, ispod žičane ograde duž srpsko-mađarske granice u blizina gradova Segedin, Ašothalom i Kelebija.

Tuneli se smatraju relativno rizičnim zbog mogućnosti hapšenja ili opasnosti od njihovog urušavanja, a cene krijumčarenja se kreću od 500 do 5.000 evra.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.