KREĆE NA PUT MIRA SA PRTLJAGOM PUNIM ORUŽJA: Kurti objavio detalje dogovora sa EU! Ovo je prvi korak ka deeskalaciji!

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Jul.2023, 17:16

KREĆE NA PUT MIRA SA PRTLJAGOM PUNIM ORUŽJA: Kurti objavio detalje dogovora sa EU! Ovo je prvi korak ka deeskalaciji!

Novi detalji dogovora.

Premijer Kosova Aljbin Kurti objavio je dogovor u četiri tačke koji je, kako je naveo, kosovska vlada postigla sa Evropskom unijom o budućim koracima za deesaklaciju situacije na severu i normalizaciju odnosa sa Srbijom, a prvi korak je postepeno povlačenje policije.

Kurti u objavi na Tviteru istakao da postignuti dogovor pokazuje spremnost kosovske vlade da preduzme >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << korake u pravcu mira.

- Naša vlada je postigla dogovor sa EU o narednim koracima za deeskalaciju na severu i normalizaciju odnosa sa Srbijom. Ovo pokazuje našu spremnost da preduzmemo konkretne korake da obezbedimo mir, bezbednost i stabilnost na Kosovu i regionu, u službi demokratije i vladavine prava - poručio je Kurti.

On je objavio i četiri tačke dogovora koje treba da počnu da se sprovode u naredne dve nedelje.

Our govt has reached an agreement w/ 🇪🇺 on next steps for de-escalation in the north & normalization of relations w/ Serbia. This shows our willingness to take concrete steps to ensure peace, security & stability in Kosova & the region, in the service of democracy & rule of law. pic.twitter.com/ZLKQtcHkTd

— Albin Kurti (@albinkurti) July 12, 2023

Prvi korak je momentalno smanjenje prisustva pripadnika Kosovske policije u i oko opštinskih zgrada na severu za 25 odsto.

Drugi korak, koji takođe treba da započne u prvoj nedelji, jeste koordinacija sa Euleksom i Kforom oko daljeg smanjivanja prisustva kosovskih specijalaca.

Treća tačka na koju je, kako se navodi, Vlada Kosova pristala javnom izjavom podrške, jeste održavanju vanrednih izbora u četiri opštine na severu posle leta, trebalo bi da bude urađena u prvoj nedelji i finalizovana što je pre moguće.

Kao četvrti korak navedeno je da je dogovoreno da EU pozove šefove pregovaračkih timova Beograda i Prištine, Petra Petkovića i Besnika Bisljimija na sastanak u Brisel, sa ciljem finalizacije plana redosleda Sporazuma za normalizaciju odnosa.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.