KAMERONOVA STOLICA PRAZNA Drugi dan samita prvi put bez Velike Britanije

Izvor: Press, 29.Jun.2016, 13:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KAMERONOVA STOLICA PRAZNA Drugi dan samita prvi put bez Velike Britanije

Lideri 27 država članica Evropske unije danas se u Briselu sastaju prvi put bez Velike Britanije, nakon referendumske odluke o izlasku iz EU, da bi, kako javljaju agencije, pokušali da se "povrate od tog šoka" i spreče dalju dezintegraciju.
foto: blic.rs
Preostalih 27 država članica Unije je juče na sastanku u Briselu pristalo na to da Britaniji da "malo prostora", prihvatajući da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << vladi u Londonu potrebno vreme da se oporavi od ishoda referenduma pre nego što aktivira član 50 Lisabonskog sporazuma, čime se zvanično pokreće razdruživanje, prenela je agencija AFP.




Kameron je rekao liderima Evropske unije da će uprkos svemu, Britanija i EU nastaviti sa saradnjom u oblasti bezbednosti i trgovine.
"Naravno, žalim zbog ishoda, ali ne žalim zbog toga što je referendum bio održan, to je bio ispravan potez," rekao je Kameron novinarima juče posle samita EU, preneo je AFP.
Nemačka kancelarka Angela Merkel je, međutim, upozorila britanskog premijera Dejvida Kamerona da "ne može da bira" uslove izlaska, što, prema oceni Frans Presa, odražava zabrinutost da bi odlazak Britanije iz Unije mogao da podstakne domino efekat i da bi i druge članice mogle da požele da izađu iz EU.
Britanija nema "mesece da razmišlja" o sledećim koracima posle Bregzita, izjavio je predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.
I drugi evropski lideri su rekli da bi Velika Britanija trebalo da što pre počne sa procesom izlaska iz EU i prekine sa političkom krizom koja je zahvatila Uniju.
Vođe EU za veću saradnju sa NATO
Vođe Evropske unije su na zasedanju u Briselu razmotrili Globalnu EU strategiju za spoljnu i bezbednosnu politiku i založili se za jačanje veza s NATO pošto su o saradnji dve organizacije razmenili mišljenja s generalnim sekretarom Atlantskog saveza Jensom Stoltenbergom.
Šefovi država ili vlada EU su u zaključcima posle prvog dana zasedanja podržali dalje snaženje veza između Unije i NATO, "u svetlu zajedničkih ciljeva i vrednosti, imajući u vidu neviđene izazove s juga i istoka".
U zaključcima lidera EU se navodi da "to novo stremljenje mora poprimiti oblik uzajamne praktične saradnje na odabranim područjima".
"Ovaj novi podstrek saradnji EU-NATO će uslediti u duhu pune otvorenosti i punog poštovanja samostalnosti odlučivanja i postupaka obe organizacije, biće zasnovan na načelu učešća svih strana i bez preduslova i uticaja na posebne odlike bezbednosne i odbrambene politike bilo koje članice EU", stavili su do znanja lideri EU.
Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg će, kako je navedeno, o tome izdati saopštenje na samitu Atlantskog saveza u Varšavi u julu.
Lideri EU su takođe ponovili rešenost da podrže libijsku Vladu nacionalnog dogovora (GNA) i "pozvali sve grupe u Libiji da rade s tom vladom kao jedinom legitimnom u zemlji s ciljem da se povrati stabilnost, suzbije terorizam i uhvati u koštac s migracijom preko srednjeg Sredozemlja".
Takođe su pozdravili rezoluciju Saveta bezbednosti UN kojom je pomorskim snagama EU omogućeno da uvedu blokadu šverca oružja preko Libije i obuče libijsku graničnu stražu.
Holandski premijer Mark Rute je vođe Unije, stoji u zaključcima, upoznao s ishodom referenduma na kojem su se holandski građani izjasnili protiv potpisivanja sporazuma o pridruživanju i slobodnoj trgovini s Ukrajinom.
Rute je liderima EU predočio i "zabrinutost koja je ispoljena u raspravi pred referéndum", a vođi Unije su "pozvali Savet ministara da se što pre pozabavi razlozima te zabrinutosti".
Prema izvorima zasedanja, vođi Unije dogovorili su se da u oktobru "sveobuhvatno razmotre sve vidove odnosa s Rusijom".
EU je u junu produžila za još šest meseci sankcije Rusiji, ali je više članica Unije, uključujući Francusku, Italiju, Austriju, a delom i Nemačku, bilo za to da se razmotri da li bi sankcije Rusiji mogle delom, postepeno biti ukinute ako bude napretka u mirovnom sporazumu za istok Ukrajine.
 
 


Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.