KADA SE NEMAČKA ZAKAŠLJE, MI DOBIJEMO UPALU PLUĆA Vučić u Davosu dao jedinstven odgovor: Da nije bilo kontrakcije, imali bismo plus 4,5 odsto rasta

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Jan.2024, 13:24

"KADA SE NEMAČKA ZAKAŠLJE, MI DOBIJEMO UPALU PLUĆA" Vučić u Davosu dao jedinstven odgovor: Da nije bilo kontrakcije, imali bismo plus 4,5 odsto rasta

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvuje na panelu "Novo evroazijsko svitanje" na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je danas na Svetskom ekonomskom forumu (WEF) u Davosu, u okviru debate "Novo evroazijsko svitanje", istakao da je Srbiji i drugim zemljama Zapadnog Balkana potrebna jača Nemačka.

Vučić je na pitanje moderatora debate o odnosu Evropske unije i Zapadnog Balkana rekao da "kada se Nemačka >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << zakašlje, mi dobijemo upalu pluća" i naglasio da nemčka kontrakcija odnosno ekonomski pad od 0,3 odsto predstavlja problem i za države u regionu. Da nije bilo pomenute kontrakcije, imali bismo plus 4,5 odsto rasta ove godine, a ne plus 3,5 odsto, istakao je Vučić.

On je istakao i da je duboko zahvalan poreskim obveznicima Evropske unije na pomoći koje su do sada uputili našoj zemlji.

Predsednik Srbije je pohvalio sagovornika u debati premijera Gruzije Iraklija Garibašvilija za izuzetne ekonomske rezultate koje je ostavarila njegova zemlja, kao i rezulatate Vlade Kazahstana u istoj oblasti.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Ljudi u Evropi moraju da shvate da su kineske investicije neophodne za razvoj i da Evropska unija ne treba da vrši pritisak po tom pitanju, rekao je Vučić i naglasio da neće da liši svoju zemlju kineskih investicija, koje učestvuju sa 30 odsto u ukupnim stranim investicijama u Srbiji.

- Neko se uvek dodvorava zvaničnicima EU, a sa druge strane plače i žali se na besparicu. A sa Srbijom to nije slučaj - naveo je Vučić.

Ministar ekonomije Kazahstana Alibek Kuantirov rekao je da je saglasan sa izjavom predsednika Vučića, da je svaka država, odnosno vlada, odgovorna za sopstvenu ekonomiju i narod.

- Tako da vlade ne smeju da budu prokineske, proruske ili proameričke, na primer. One moraju da budu prokazačke, prosrpske, progruzijske, i tako dalje - naveo je Kuantirov.

U diskusiji sa Vučićem učestvovali su i predsednica Evropske banke za obnovu i razvoj Odil Reno-Baso, Mirek Dušek iz Svetskog ekonomskog programa, premijer Gruzije Irakli Garibašvili, kao i turski biznismen i član Udruženja poslodavaca i industrije Turske, Cenk Alper i ministar ekonomije Kazahstana Alibek Kuantirov.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.