KADA ĆE CRNA GORA POSTATI ČLANICA EU? Milatović otkrio tri etape, ovo je ključno

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Jun.2023, 12:28

KADA ĆE CRNA GORA POSTATI ČLANICA EU? Milatović otkrio tri etape, ovo je ključno

Milatović je evropski put Crne Gore podelio u tri etape.

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović poručio je danas da u narednih godinu dana postoji prostor da se snažnije zakorači na putu ka Evropskoj uniji, a da su naredne tri godine ključne kako bi Crna Gora do 2027. ili 2028. postala punopravna članica.

- Moramo iskoristiti ovaj trenutak i mi kao donosioci odluka u Crnoj Gori i donosioci >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << odluka u Briselu - kazao je Milatović.

Važno je, kako navodi, da se u narednih nekoliko meseci donesu odluke kada je reč o imenovanjima u pravosuđu, koja su u nadležnosti Skupštine Crne Gore, a koja bi kako očekuje, trebalo da bude konstituisana u drugoj polovini jula.

- Od novog saziva Skupštine Crne Gore očekujem da se odgovorno odnesu prema tome i da nađu konsenzus kada je reč o imenovanjima u pravosuđu - rekao je Milatović na konferenciji "Osvrt na 11 godina napretka i izazova, kako oživeti pregovore sa EU".

On je na konferenciji, koju organizuje Centar za građansko obrazovanje (CGO), podsetio da je reč o imenovanju sedmog sudije Ustavnog suda, imenovanju VDT-a i tri člana Sudskog saveta.

- Nakon toga mislim da će uslediti pozitivan korak EU - naveo je Milatović, koji je evropski put Crne Gore podelio u tri etape i istakao da su naredne tri godine ključne da bi Crna Gora do 2027. ili 2028. postala punopravna članica EU.

Izaslanik Nemačke vlade za Zapadni Balkan Manuel Saracin je u video poruci rekao da je potrebno pogledati sve pouke iz prethodnog perioda, jer iako postoji frustracija zbog dugog perioda pregovora ipak je to 11 godina iskustva.

-  Na Crnoj Gori je sada da krene napred. Mislim da je proteklih meseci zemlja napravila dobre korake u rešavanju ustavne krize. Vaša zemlja je izgubila mnogo vremena zbog vaših političara, ali i zbog EU - poručio je Saracin.

Šefica Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori Oana Kristina Popa je rekla da je proširenje EU postalo jedno od najvažnijih alata za dugoročni mir i prosperitet.

Ona je kazala kako je EU posvećena više nego ikad cilju da se region približi EU.

- Crna Gora uživa snažnu političku podršku članica EU i institucija EU. Ostvaren je veliki napredak, ali je i izgubljeno značajno vreme. Čini se da je poslednjih godina izgubljen fokus na reformama. Potrebna je snažna posvećenost reformama, pre svega formirati stabilnu vladu - poručila je Popa,, preneo je portal RTCG.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Naredne tri godine ključne za priključenje Crne Gore EU

Izvor: B92, 29.Jun.2023

Podgorica -- Predsednik Crne Gore Jakov Milatović poručio je danas da u narednih godinu dana postoji prostor da se snažnije zakorači na putu ka Evropskoj uniji...Prema njegovim rečima, naredne tri godine su ključne kako bi Crna Gora do 2027. ili 2028. postala punopravna članica..."Moramo iskoristiti...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.