Jutarnji list: Zemlje regiona velikog potencijala uz iste probleme

Izvor: Blic, 14.Jul.2014, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jutarnji list: Zemlje regiona velikog potencijala uz iste probleme

Dubrovnik - Zemlje regiona imaju veliki potencijal za jačanje saradnje u energetici, turizmu, industriji, trgovini, te privlačenju investicija bez obzira na ograničenja koja proizilaze iz činjenice da su dve zemlje - Hrvatska i Slovenija - članice EU, dok ostale još tavore u čekaonici Unije zvanoj CEFTA, ocenjuje danas zagrebački dnevnik "Jutarnji list", povodom održavanja "Samita 100 biznis lidera jugoistočne Evrope" u Cavtatu.

Jačanju veza među njima ne bi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << trebalo da se ispreči ni članstvo dela zemalja u regionu u NATO i uska vezanost dela drugih za Rusiju, dodaje list.

Predsednik uprave Nove ljubljanske banke Janko Međa rekao je da su razlike od zemlje do zemlje minorne, a problemi isti - infrastruktura i vladavina prava.

Efikasnost institucija i politička nestabilnost u nekim od zemalja stvari su koje opterećuju zemlje regiona, objasnio je on.

Direktor "AT Kerni" za jugoistočnu Evropu Ivo Šimek kazao je da je za stvaranje povoljnije privredne klime u regionu potrebno ubrzati proces integracije, što podrazumeva i proces demokratizacije.

- Region i pojedine zemlje u njemu po pitanju marketinga nisu stvorile pozitivan imidž u Evropi. Politika nije uspela stvoriti mogućnost za privlačenje važnijih grinfild ulaganja, korupcija je vrlo visoka, pravni okvir nesiguran i staromodan, a javna administracija generalno vrlo loša - upozorio je on.

List ističe da Šimekovo upozorenje dolazi u pravom trenutku jer se cavtatsko-dubrovački skupovi održavaju u trenutku jačanja zamora od reformi u celom regionu.

Kako podsećaju, srpski ministar finansija Lazar Krstić tokom vikenda je podneo ostavku, u Sloveniji su juče održani prevremeni parlamentarni izbori, muke sa reformama ima i Hrvatska, dok se u Bosni i Hercegovini ne mogu usaglasiti ni oko zajedničkog okvira u kojem mogu funkcionisati.

Celom regionu, kako već godinama upozoravaju analitičari, zajedničko je što političke elite iz političkih i socijalnih razloga nastoje da zaobiđu ili razvodne reforme dok se ovdašnje privrede polako urušavanju, ocenju list.

Popis problema u svakoj od zemalja iznenađujuće je sličan, ako ne i isti i kreće se u rasponu od prevelike državne potrošnje, preko ogromnih dugova i visoke nezaposlenosti, pa do manjeg ili većeg zaostajanja za naprednijim članicama EU, podvlači "Jutarnji list".

U Cavtatu danas počinje dvodnevni "Samit 100 biznis-idera jugoistočne Evrope", čiji su medijski pokrovitelji zagrebački "Večernji list" i agencija Tanjug.

U Dubrovniku se sutra održava sastanak "Brdo-Brijuni" procesa, na kojem će, kako najavljuje "Jutarnji list", pored ranije najavljene nemačke kancelarke Angele Merkel, pokrivitelja skupa, učestvovati i evropski komesar za energetiku Ginter Etinger.

Kako se ocenjuje, posetu Etingera treba posmatrati u kontekstu rasta napetosti izmedju zapada i Rusije koji se posebno ogledaju u energetici, a rezultat su ukrajinske krize.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.