Junker predsednik Evropske komisije

Izvor: Studio B, 28.Jun.2014, 09:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Junker predsednik Evropske komisije

Vođe Evropske unije izabrali su bivšeg luksemburškog premijera Žan-Klod Junkera za novog predsednika Evropske komisije, objavio je danas predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej na svom Tviter nalogu.

"Odluka je doneta. Savet Evropske unije predlaže Žan-Kloda Junkera za novog predsednika Evropske komisije", napisao je Van Rompej. >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B <<

Za Junkera je bilo 26 lidera EU, a protiv dva (Velika Britanija i Mađarska), navela je britanska delegacija. Junkerov izbor tek treba da potvrdi Evropski parlament, na plenarnoj sednici 16. jula u Strazburu.

Izboru Junkera se najglasnije protivio britanski premijer Dejvid Kameron, koji je, uz mađarskog premijera Viktora Orbana, jedini glasao protiv nominacije.

"Rekao sam evropskim vođama da bi mogli da zažale zbog ove odluke ceo život", napisao je Kameron na svom Tviteru.

Junker (59) je stari znanac u evropskoj politici, čovek sa federalističkom vizijom, bivši premijer Lukesmburga i predsednik Evrogrupe. On je podržan uprkos brojnih uzdržnih stavova na početku, uključujući i nemačku kancelarku Angelu Merkel.

- Čestitam Junkeru na nominaciji - rekao je odlazeći predsednik EK Žose Manuel Barozo i obećao da će “učiniti sve” da tranzicija prođe glatko, uz podsećanje da poznaje Junkera više od 20 godina i da su često sarađivali.

“- Glasao sam za Junkera, jer je on najbolji izbor i ume da premosti razlike - rekao je novinarima Antonis Samaras, premijer Grčke, koja će do 1. jula predsedavati EU.

Istovremeno, lideri 28 zemalja članica su zapretili Rusiji novim sankcijama ako do ponedelljka ne ispuni četiri uslova u vezi sa ukrajinskom krizom.

Ta četiri uslova su: sporazum sa OEBS o nadgledanju prekida vatre, povratak tri granična prelaza koje su zauzeli separatistu pod kontrolu ukrajinskih vlasti; oslobađanje pritvorenih posmatrača OEBS i početak pregovora o primeni mirovnog plana predsednika Petra Porošenka.

“Očekujem da se sve to ispuni tokom sledeća tri dana”, rekao je predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej na zajedničkoj konferenciji za štampu u Briselu.

Van Rompej i Barozo su ocenili da su sporazumi o slobodnoj trgovini koji je EU jutros potpisala sa Ukrajinom, Gruzijom i Moldavijom od istorijskog značaja.

“To su najdalekosežniji trgovinski ugovori u istoriji EU”, rekao je Van Rompej.

Rusija je ocenila das u sporazumi upereni protiv njenih ekonomskih interesa i zapretila kontramerama protiv tri zemlje.

 

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Kameron: Britanija je odsad u ratu sa Evropskom unijom

Izvor: Kurir, 29.Jun.2014, 01:10

Britanski premijer napao kolege iz EU zbog izbora Junkera na mesto lidera EK..LONDON - Doživeo poraz od Merkelove...Britanski premijer Dejvid Kameron upozorio je svoju naciju da je Britanija od sada u ratu s Evropskom unijom, a nakon što su čelnici te zajednice odlučili da će novi predsednik Evropske...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.