Junker poručio Kataloncima: Španija nije Jugoslavija

Izvor: Vostok.rs, 27.Okt.2017, 09:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Junker poručio Kataloncima: Španija nije Jugoslavija

"U Kataloniji ne postoji problem kršenja ljudskih prava jer Katalonci, koji su mi dragi i čiju kulturu poštujem, nisu pod represijom Španije. Ne može se povlačiti paralela sa Slovenijom i drugim zemljama bivše Jugoslavije s onim što se događa u Kataloniji", rekao je Junker.

Junker je rekao da "ne želi sutra ili prekosutra EU s 95 različitih zemalja".

"Izgubili bismo kontrolu. Nacionalno jedinstvo i evropsko jedinstvo su stvari koje idu zajedno", rekao je predsednik Evropske komisije čime je ponovo odbacio mogućnost posredovanja u sukobu između Barselone i Madrida.

Madrid bi sutra trebalo da izglasa vanredne mere Kataloniji. To znači da bi španska ministarstva tokom šest meseci, do organizovanja prevremenih katalonskih izbora, upravljala katalonskom policijom, finansijama, javnim medijima, telekomunikacijama i informatičkim službama.

Katalonski parlament tokom tog razdoblja ne bi mogao da poništi te mere niti da predloži novog predsednika regionalne vlade.

"Situacija je već malo izmakla kontroli jer su vlada i jedan deo katalonskog parlamenta izašli iz okvira zakona. Španski ustav je prilično jasan – ne mogu se organizovati referendumi o otcepljenju", rekao je Junker.

Dodao je da EU nema nikakvu ulogu u očitom konfliktu između Barselone i Madrida, već da, kaže, Španci treba da reše taj problem.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.