Junker: Moguć rat na Balkanu!

Izvor: Mondo, 05.Okt.2018, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Junker: Moguć rat na Balkanu!

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker upozorio je danas da postoji opasnost od rata na Balkanu ako Evropska unija (EU) ne učini ništa za prijem zemalja tog regiona.

Foto: MONDO, Mario Milojević

"Ako Balkanu uskratimo perspektivu za prijem... možemo da imamo ono što je već bilo 90-ih godina, pre ili kasnije", >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << rekao je Junker.

Predsednik Evropske komisije je priznao da je još dug put do evropske integracije tih zemalja i da je učinjen nedovoljan napredak u regionu koji bi omogućio integraciju pre 2025. godine.

Junker je rekao da "EU treba na intenzivan način da se bavi Balkanom" i da ne dozvoli "rađanje ideje" da EU nije ozbiljna u pogledu perpsektive pristupanja. Dodao je da neke zemlje članice EU, ne navodeći koje, ne kriju odbojnost prema prijemu tih zemalja.

"Teren je još plodan" za nove ratne sukobe u regionu, ocenio je Junker insistirajući da pogranični sukobi moraju da budu rešeni pre prijema, kako se u EU ne bi "uvezla nestabilnost sa Balkana".

Junker je danas govorio u autrijskom parlamentu tokom posete Beču povodom obeležavanja 100 godina od osnivanja austrijske republike, u novembru 1918. godine.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Junker upozorio na opasnost od rata na Balkanu zbog nedostatka EU perspektive

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Okt.2018

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker upozorio je danas da postoji opasnost od rata na Balkanu ako Evropska unija (EU) ne učini ništa za prijem zemalja tog regiona..."Ako Balkanu uskratimo perspektivu za prijem.. možemo da imamo ono što je već bilo 90-ih godina, pre ili kasnije", rekao je...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Juncker: Bez EU perspektive moguć novi rat na Balkanu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 05.Okt.2018

Predsjednik Evropske komisije (EK) Jean-Claude Juncker upozorio je u petak da postoji opasnost od novog rata na Balkanu, ako Bosna i Hercegovina, Albanija, Srbija, Makedonija, Crna Gora i Kosovo ne budu osjećali da je Evropska unija ozbiljna sa ponudom o budućem članstvu za njih, prenosi agencija...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.