Junker: Evropa nije izgubila dušu

Izvor: Vesti-online.com, 20.Apr.2016, 01:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Junker: Evropa nije izgubila dušu

Predsednik Evropske komisije Žan Klod-Junker tvrdio je juče u Strazburu da "Evropa nije izgubila dušu zbog ugovora sa Turskom".

Tu poruku je poslao odgovarajući na poslanička pitanja u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope koja okuplja delegacije iz 47 država članica.

Junkera je na sednici dočekala unakrsna vatra neprijatnih pitanja iz poslaničkih klupa od kojih se većina odnosila na sporazum između EU i Turske o rešavanju izbegličke krize.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << />
Ukidanje viznog režima za 70 miliona Turaka, kao uslov Ankare za sklapanje ugovora, Junker je obrazložio činjenicom da "ne možemo da razumemo ljude ako se sa njima ne upoznamo".

- Sporazum sa Turskom je dobar, potreban nam je da bismo se zaštitili i u isto vreme sačuvali našu slobodu - rekao je Junker i naglasio da suma od dva puta po tri milijarde evra nema nikakve veze za turskom vladom, već je namenjena za finansiranje potreba izbeglica na njenom tlu.

Odmah posle Junkera, gost poslanika bio je turski premijer Ahmed Davutoglu, po čijim rečima je sporazum sa EU već dao prve rezultate jer je drastično smanjen broj izbeglica koje prelaze u Grčku. "Taj ugovor bi trebalo da razbije krijumčarske lance, da onemogući pogibiju izbeglica u Egeju, da pretvori ilegalnu migraciju u legalnu", rekao je Davutoglu.

On tvrdi da je Turska primila skoro tri miliona sirijskih izbeglica, da je preko 150.000 sirijske dece rođeno u Turskoj. On je naglasio da još nije dostupan obećani evropski novac za finansiranje potreba izbeglica, kao što je na primer školovanje dece.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.