NEMAČKA ODLUČUJE O SRPSKOJ KANDIDATURI

Izvor: Kurir, 04.Jan.2012, 11:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NEMAČKA ODLUČUJE O SRPSKOJ KANDIDATURI

BEOGRAD - Srbija bi početkom marta mogla da očekuje status kandidata za članstvo u EU, a tu odluku doneće "francusko-nemački motor, odnosno Nemačka kao stariji partner", izjavio je Nikola Jovanović, urednik časopisa Izazovi evropskih integracij.

BEOGRAD - Srbija bi početkom marta mogla da očekuje status kandidata za članstvo u EU, a  tu odluku doneće "francusko-nemački motor, odnosno Nemačka >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << kao stariji partner", izjavio je  Nikola Jovanović, urednik časopisa Izazovi evropskih integracij.

"To zavisi od događaja na terenu i u političkom dijalogu, kao i od situacije u EU, ali mislim da možemo očekivati da Srbija dobije makar status kandidata. Ipak, budući da smo se nadali i u decembru treba biti oprezan", rekao je Jovanović.

Istakavši da će napredak u dijalogu Beograda i Prištine biti ključan za odluku o statusu kandidata, on je naveo da Srbija ispunjava tehničke uslove, ali da je, kada su u pitanju politički, poput saradnje sa Euleksom, pitanje kako će ih zemlje članice tumačiti.

"Sigurno je da je Srbija posvećena dijalogu, formirana je kancelarija za podršku pregovaračkom procesu, vlada je donela nekoliko uredbi i zaključaka vezano za implementaciju i možemo reći da se čini sve što je Evropska komisija zacrtala kao kriterijum. Ali, Evropski savet je dao i političke uslove, poput saradnje sa Euleksom i videćemo da li to znaci sloboda kretanja ili primena Ahtisarijevog plana", rekao je on za RTS.

Jovanović je naveo da do različitih tumačenja može doći i kada je u pitanju regionalno predstavljanje Prištine u multilateralnim inicijativama i istakao da treba utvrditi šta se od Srbije očekuje - da bude odgovorna za sve što postigne ili ne postigne u dijalogu, ili da u njemu konstruktivno učestvuje.

"Srbija se, na primer, zacementirala da neće da odustane od Rezolucije 1244 kod regionalnog predstavljanja, ali je bila fleksibilna po drugim pitanjima kao što je, na primer, učešće Unmika. Na Srbiji je da pokaže maksimum konstruktivnosti u okviru svojih crvenih linija, a ako to ne bude moguće, onda je na diplomatiji da to predstavi kao najviše što se moglo postići", rekao je Jovanović.

On je dodao da je na Srbiji da u naredni mesec dana pokaže da je dobar partner u dijalogu i država koja je usvojila sve uslove dovoljne za status kandidata, a da će konačna odluka zavisiti najviše od Nemačke.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Odluku donosi Nemačka

Izvor: RTS, 04.Jan.2012

Srbija početkom marta može da očekuje status kandidata za članstvo u EU, ali će krajnju odluku doneti Nemačka, izjavio urednik časopisa "Izazovi evropskih integracija" Nikola Jovanović u Dnevniku RTS-a...Urednik časopisa Izazovi evropskih integracija Nikola Jovanović ocenio je da Srbija početkom...

Nastavak na RTS...

Odluku donosi Nemačka

Izvor: S media, 04.Jan.2012

Urednik časopisa Izazovi evropskih integracija Nikola Jovanović ocenio je da Srbija početkom marta može da očekuje status kandidata za članstvo u EU, a da će tu odluku doneti "francusko-nemački motor, odnosno Nemačka kao stariji partner"..."To zavisi od događaja na terenu i u političkom dijalogu,...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.