Jovanović: Moramo da sačuvamo evropsku budućnost Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Okt.2015, 15:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jovanović: Moramo da sačuvamo evropsku budućnost Srbije

Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović u intervjuu za Radio-televiziju Vojvodine povodom situacije u kojoj se našla Srbija kada je reč o pregovorima sa Evropskom unijom i Prištinom, kaže da moramo da sačuvamo evropsku budućnost Srbije, te da političari koji su preuzeli tu odgovornost poraju da postupaju zrelo, a ne da odluku o tome prepuste društvu koje nije u stanju da o tome odlučuje racionalno.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
"Mi političari moramo da budemo odgovorni i ne možemo iz generacije u genaraciju izlagati traumama ovo naše društvo kako to činimo po pravilu u svim situacijama u kojima se lideri ove zemlje suoče sa činjenicom da su lideri zbog toga što treba da preuzmu odgovornost. Ne biramo mi između Evrope i Kosova, već između toga da li ćemo uspeti od Srbije da napravimo uspešnu zemlju ili ćemo završiti u nekom zbegu sa naramcima i našem decom u rukama", kaže Jovanović.

Kaže da zbog toga nema nikakvo razumevanje za one koji umesto preuzimanja odgovornosti, danas tu odgovornost "bacaju u lice društvu koje nije u stanju racionalno da odlučuje zbog toga što su to previše emotivna pitanja za svaku zajednicu, a pogotovo za ovu kakva je naša".

"Ne znam ni za jedan narod koji bi tako doneo takve odluke koje mu se danas lažno predstavljaju kao nužni izbor. Mi ne smemo još jedanput to da sebi dopustimo", navodi lider LDP-a.

Ovu situaciju Jovanović vidi kao posledicu nespremnosti društva da uradi ono što je od njega tražio u izbornoj kampanji.

"Društvo je nespremno za to ne zato što je nesposobno i nespretno, već zato što je žrtva upravo takvih političara, nesposobnih i nespretnih. Pri tome mislim na gotovo sve političare. Mislim da svi vrlo dobro znamo istinu kada govorimo o Kosovu", naglašava Jovanović.

Lider LDP-a kaže da političari koji su preuzeli odgovornost za to pitanje moraju da budu spremni da Srbiju sačuvaju, a ne da je vrate u to ludilo mitova u kojima je Srbija govoto nestala u prethodnih 30 godina.

"U svakim vestima gledamo taj senzacionalni spisak novih uslova i tačaka podmetnutih našim vlastima, sa ambicijom da nam se Kosovo uzme. Nadam se da Vučić lagati Srbiju jer se to više ne može raditi. Krenuli smo na put na čiji cilj su pre nas pokušale da stignu generacije i u tome su bile neuspešne. Moramo osigurati evropsku budućnost Srbije i oko toga nema pregovora. Da li je Evropa idealna, da li se meni dopada sve što vidim u tim poglavljima i što nam se nudi? Pa naravno da ne. Kao ni većini ljudi u Srbiji. Pa nije smisao puta u Evropu satisfakcija komesara koji povremeno ateriraju u ovo naše društvo. Jedini smisao koji vidim je da smo na brisanom prostoru na kojem smo ostavljeni mi uvek tamo stradali i od toga treba da poštedimo našu decu. To je ono o čemu treba da razmišlja Vučić i o čemu treba da razmišlja naša crkva koja tako lagodno kaže "Ne dajte Kosovo za Evropu". Time se opet stvara nekih unutrašnjih podela", kaže Jovanović.

Treba čuvati Briselski sporazum, smatra Jovanović, iako je mnogo manje od onoga što smo mogli da dobijemo 2007. ili 2008. godine, a daleko manje od onoga što su nam nudili u Rambujeu 1998, a u opšte nije uporedivo sa onim što smo mogli dobiti 90-tih u pregovorima sa kosovskim Albancima.

"Ali kao što danas u Ahtisarijev gledamo sa nevericom šta smo propustili, sutra ćemo na isti način razmišljati i o Briselskom sporazumu. Naknadno smo jako pametni, a ovog puta na to nemamo pravo jer nemamo više vremena", kaže jovanović.

On dodaje da treba da se sprovede u delo Briselski sporazum jer opno što smo potpisali treba i da uradimo.

"Znam da je Vučiću tepško da neke odluke primeni, ali kao političar na takvom mestu, nema pravo na tu vrstu slabosti", ističe Jovanović.

Dodaje da ne optužuje ni Vučića ni Nikolića zbog toga što su potpisali Briselski sporazum.

"Ne likujem pred činjenicom da je to manje nego što smo mogli da dobijemo pre Briselskog sporazuma kada su oni nas saplitali", zaključuje Jovanović.

Na pitanje da li je izlaz iz ove situacije referendum ili vanredni parklamentarni izbori, Jopvanivuć kaže da se taj izlaz ne može tražiti na nekom stranačkom planu.

"Izlaz iz ove situacije je mnogo komplikovaniji od toga. Potreban nam je dogovor i zrelost koje nema. Potrebne su nam povoljnije međunarodne okolnosti kojih takođe nema", kaže Jovanović.

Ceo intervju možete pogledati u emisiji Politbiro danas u 17.20 časova posle Dnevnika.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.