Još prepreka do “predbračne faze” Srbije i EU

Izvor: S media, 19.Nov.2010, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još prepreka do “predbračne faze” Srbije i EU

Šef delagacije EU u Srbiji Vensan Dežer povodom izveštaja Evropske komisije poručio da su EU i Srbija sada u „kritičnoj fazi odnosa“ istakavši da ukoliko želimo da dođemo u „predbračnu fazu“, treba da rešimo mnoga pitanja.

Šef delagacije EU u Srbiji Vensan Dežer izjavio je danas razmatrajući izveštaj EK o napretku Srbije u procesu integracija, da je neophodno da Srbija >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << u narednih godinu dana ostvari napredak u više oblasti kako bi odgovorila na izazove koji se navode kao ključni u izveštaju o napretku. On je trenutnu fazu odnosa Srbije i EU okarakterisao kao “kritičnu“ , naglasivši da ukoliko želimo da dođemo u „predbračnu fazu“, treba da rešimo mnoga pitanja.

Kako je ocenio Dežer, ključni izazovi za Srbiju su dobra Vlada, rešavanje problema koji se tiču postojećeg izbornog sistema, blanko ostavke, nedostatak Zakona o finansiranju političkih stranaka, ali i uloga parlamenta u nadzoru nad sprovođenjem zakona koje je izglasao.

-Važne oblasti u kojima je Srbija postigla dosta, ali je potreban i dalji napredak, jesu vladavina zakona, funcionisanje pravosuđa, korupcija, organizovani kriminal, makroekonomska stabilnost, privatizacija, pojednostavljivanje propisa i otvaranje tržišta, kaže Dežer.

On je dodao da je Srbija u protekloj godini napravila veliki napredak na putu ka EU, istakavši kao pozitivne primere viznu liberalizaciju, podnošenje kandidature za članstvo u EU, rad na početku dijaloga između Beograda i Prištine, ratifikaciju ŠP...

Saradnja sa Hagom na prvom mestu!

Zamenik direktora Vladine kancelarije za evropske integracije Srđan Majstorović rekao je da poslednji izveštaj o napretku predstavalja smernice u kojim oblastima je neophodno učiniti napore i tako odgovoriti na preporuke.

Primedbe u izveštaju EK biće nam stimulans

Korupcija u javnim nabavkama je direktna krađa od građana

On je rekao da je u toku izrada akcionog plana koji će sadržati preporuke EK, nadležne institucije koje će biti nadležne za ispunjavanje preporuka, mere koje je neophodno preduzeti da bi se na njih odgovorilo i rokove u kojima će preporuke biti ispunjene", objasnio je taj zvaničnik.

-Prvi i osnovni prioritet i obaveza jeste završetak saradnje s Haškim tribunalom, sprovođenje obaveza koje proističu na osnovu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, nastavak procesa usklađivanja zakonodavstva sa propisima EU i završetak odgovora na upitnik EU koji sadrži 2.400 pitanja, objasnio je Majstorović.

On je dodao da će evropski komesar za proširenje EU Štefan File u sredu u Beogradu uručiti srpskim vlastima upitnik Evropske komisije, a na osnovu njega EK treba da donese mišljenje o kandidaturi Srbije za članstvo u EU.



Slabo sprovođenje zakona u Srbiji


Predsednik Centra za liberalno-demokratske studije Boško Mijatović ocenio je izveštaj EK kao “politički tekst, napisan pažljivim, diplomatskim rečnikom” i istakao da je stanje u Srbiji gore nego što su preporuke u izveštaju.

url=http://www.smedia.rs/vesti/detalji.php?id=49234

Srbija da promeni koncept razvoja[/url]

Aranžman sa MMF važan za ekonomsku stabilnost]

On je rekao da Srbija donosi zakone samo da bi udovoljila Evropi i da se većina donetih zakona uopšte ne sprovodi.

-Srbija se nalazi između čekića i nakovnja, gde je čekić jedna ne baš dobronamerna i sposobna država, a nakovanj spioljnoplitički odnosi u kojima se naša zemlja nalazi, naglasio je Mijatović.

Više pažnje posvetiti medijima!

Profesorka Fakulteta političkih nauka Snježana Milivojević ukazala je na to da je informacionom društvu i medijima u izveštaju posvećena samo jedna strana.

-Postoji svest o tome da su mediji važni, ali ni država ni EU nisu zainteresovani da se standardi u toj oblasti podignu, istakla je Milivojević.

Ona je dodala da je Srbija po slobodi medija pala sa 62-og na 80to mesto i da je većina medija u državnom vlasništvu, jer je privatizacija prekinuta iako je trebalo da bude završena 2007. godine.

Ivana Drobnjaković

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ne samo Mladić... tu je i korupcija, reforma pravosuđa itd...

Izvor: Vesti-online.com, 19.Nov.2010

Pred Srbijom su mnogobrojni izazovi na putu ka Evropskoj uniji (EU) i predstoji nam zajednički posao da u narednih godinu dana otklonimo sve nedostatke, kako bi naredni izveštaj Evropske komisije bio bez primedbi, izjavio je danas šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer...Prema Dežerovim rečima,...

Nastavak na Vesti-online.com...

"Pripremiti se za sledeći izveštaj"

Izvor: B92, 20.Nov.2010, 14:10

Beograd -- Pred Srbijom i EU je zajednički posao da bi naredni izveštaj evropske komisije za godinu dana bio bez primedaba, rekao je šef delegacije EU Vensan Dežer...Ključne probleme Dežer vidi u kontroli poštovanja zakona, ali i procesu postavljanja nadzornih i regulatornih tela...Zajednički...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.