Pripremiti se za sledeći izveštaj

Izvor: B92, 20.Nov.2010, 14:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Pripremiti se za sledeći izveštaj"

Beograd -- Pred Srbijom i EU je zajednički posao da bi naredni izveštaj evropske komisije za godinu dana bio bez primedaba, rekao je šef delegacije EU Vensan Dežer.

Ključne probleme Dežer vidi u kontroli poštovanja zakona, ali i procesu postavljanja nadzornih i regulatornih tela.

Zajednički posao Srbije i Evropske unije u sledećih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godinu dana trebalo bi da otkloni nedostatke kako bi naredni izveštaj Evropske komisije bio bez primedaba, kaže šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer.

Dežer kao ključne izazove vidi rešavanje problema koji se tiču postojećeg izbornog sistema, blanko ostavki, nedostatka zakona o finansiranju političkih stranaka, ulozi parlamenta u nadzoru nad sprovođenjem zakona.

"Potrebna su regulatorna tela koja su ekspertska i nezavisna u svom delovanju. Postoji i pitanje ljudskih i materijalnih kapaciteta. Bilo je u prošlosti mnogo slučajeva da su imenovanja ovih tela trajala dugo. Veoma je važno da najkvalifikovaniji ljudi budu postavljeni na ova mesta. Mi se nećemo mešati u ova pitanja, to su pitanja za parlament, a nama je bitno da za dve-tri godine ima rezultata”, kaže Dežer.

Dežer smatra da je za Srbiju važno i unapređenje regionalne i saradnje sa Haškim tribunalom.

Neophodnih koraka je svesna i Srbija, a savetnik premijera Jurij Bajec kaže da je privatizacija i dalje važno pitanje.

U Beograd će naredne nedelje doputovati evropski komesar za proširenje Štefan File, koji će srpskim vlastima uručiti upitnik od 2.400 pitanja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.