Jordan posrednik u pregovorima

Izvor: B92, 01.Jan.2012, 21:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jordan posrednik u pregovorima

Tel Aviv -- U pokušaju da obnove bliskoistočne mirovne pregovore koji su u zastoju od septembra 2010. u utorak se u Jordanu sastaju predstavnici Izraela i Palestine.

U Aman će doći lični izaslanik izraelskog premijera Benjamina Netanijahua Jicak Molho i glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat. Domaćin sastanka biće jordanski premijer Naser Džude, a u prvom delu sastanka učestvovaće i predstavnici bliskoistočne četvorke koju čine SAD, EU, Rusija i UN, a samo Džude, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Molho i Erekat u drugom delu, navode izraelski mediji.

Sastanak se održava pred istek roka za obnovu direktnih pregovora 26. januara koji je postavila četvorka.

"Predstojeći satanak je deo ozbiljnih napora da se postigne zajednička osnova za obnovu direktnih pregovora", rekao je portparol jordanskog Ministarstva spoljnih poslova Mohamed Kajed.

Palestinski zvaničnik Azam al Ahmed kazao je da se očekuje prezentiranje stavova dve strane o bezbednosnim pitanjima i granicama između Izraela i buduće palestinske države.

"To nisu pregovori. To je samo namera obe strane da predstave svoje pozicije i nadamo se da će odgovori Izraela biti pozitivni, uključujući zaustavljanje naseljavanja i pristanak na granice iz 1967. kao osnove za dvodržavno rešnje", rekao je on.

Mirovni pregovori između Izraela i Palestinaca uglavnom su u zastoju poslednjih godina. Oni su teškom mukom obnovljeni početkom septembra pretprošle godine, ali su se za nekoliko nedelja našli u ćorsokaku, jer Izrael nije obnovio desetomesečni ograničeni moratorjum na izgradnju domova za Jevreje na okupiranoj Zapadnoj obali, gde Palestinci nameravaju da osnuju državu koja će obuhvatiti i pojas Gaze i istočni Jerusalim, teritorije koje je Izrael okuprao u ratu 1967.

Pregovori su u zastoju od kraja 2010. godine, kada je Izrael odbio da opet zamrzne izgradnju jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, što traže Palestinci, koji na tom prostoru, kao i u Istočnom Jerusalimu i u pojasu Gaze, žele da osnuju državu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izraelski i palestinski pregovarači se sastaju u utorak

Izvor: Blic, 01.Jan.2012

Palestinski i izraelski pregovarači sastaće se u utorak u Jordanu, izjavio je danas jedan palestinski zvaničnik, ističući da nije reč o obnavljanju mirovnih pregovora koji su u zastoju više od godinu dana. ..Lični izaslanik izraelskog premijera Benjamina Netanijahua Jicak Molho i glavni palestinski...

Nastavak na Blic...

Hamas pozvao na bojkot mirovnih pregovora s Izraelom

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 02.Jan.2012, 18:16

Hamas je danas pozvao lidere Palestinske autonomije da bojkotiraju mirovne pregovore s Izraelom  i  to dan uoči sastanka izraelskih i palestinskih pregovarača u Jordanu. Sastanak u Ammanu bit će prvi javni susret dviju strana nakon  15 mjeseci.  Mirovni razgovori su prekinuti u septmebru 2010,...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.