Joksimović i Pinter: Ubrzati evrointegracije Srbije i regiona

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jan.2020, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Joksimović i Pinter: Ubrzati evrointegracije Srbije i regiona

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i ambasador Mađarske Atila Pinter razgovarali su danas o planovima Srbije u nastavku evropskih integracija, saradnji dve države u tom procesu, stavovima Višegradske grupe o procesu pristupanja, situaciji u regionu i EU i drugim temama.

Ministar je zahvalila Mađarskoj na konkretnoj pomoći i podršci koju pruža Srbiji na njenom evropskom putu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Posebno je, u tom smislu, izdvojila stav ministara inostranih poslova i spoljne trgovine Petera Sijarta da bi sva pregovaračka poglavlja sa Srbijom trebalo što pre otvoriti i da bi EI Srbije trebalo ubrzati, navodi se u saopštenju Ministarstva.

To je posebno važno zbog činjenice da takva podrška dolazi iz nama susedne i veoma važne članice EU i zbog toga što Srbija dosledno sprovodi plan o zaštiti i promociji prava nacionalnih manjina.

Takođe, Jadranka Joksimović ukazala je i na važnost političke i tehničke podrške koju EI Srbije pružaju i države Višegradske grupe - čiji je Mađarska član, jer se radi o zemljama koje afirmišu politiku proširenja i čije iskustvo može značajno da doprinese kvalitetu našeg procesa pristupanja.

Ministar je ukazala na važne efekte dosadašnje prekogranične saradnje Srbija - Mađarska, finansirana je iz fondova Evropske Unije, u okviru koje su institucije iz pograničnih oblasti realizovale brojne projekte od važnosti za lokalnu zajednicu i regionalni razvoj.

Sagovornici su se složili da bi kredibilna politika proširenja EU trebalo da omogući veća sredstva za razvoj programa IPA 3 za perspektivu 2021. - 2027., kao i za WBIF tj. finansijskog okvira za Zapadni Balkan, kao i da se otvori prostor za dodatne investicije u pogledu prioriteta održivog razvoja i Zelenog dogovora za region.

Ministar je ponovila da je Srbija posvećena sprovođenju procesa EI i reformi, navela je da 54 procenta građana Srbije podržava članstvo u EU, a 73 reforme.

Rekla je i da imamo 5 potpuno pripremljenih pregovaračkih pozicija i da očekujemo da do kraja juna tj. do kraja predsedavanja Hrvatske Savetom EU otvorimo neka od njih.

Ona očekuje da će nova EK posebnu pažnju posvetiti ubrzanju EI Srbije i regiona. Navela je i da se posebnom pažnjom pratimo debate o budućnosti EU kao i predloge u vezi nove metodologije proširenja.

Ambasador Pinter potvrdio je da će Mađarska, kao i do sada, nastaviti da podržava naše EI i da će biti posvećen i pouzdan partner Srbije u procesu EI.

Istakao je da reforme koje se sprovode daju rezultate i da bi trebao da budu nastavljene. Naglasio je da je Srbija primer poštovanja prava nacionalnih manjina i da bi i drugi države trebalo da slede te principe. Konstatovao je i da se Srbija pokazala kao značajan činilac regionalne stabilnosti i pouzdan partner EU.

Joksimović i Pinter ocenili su da su odnosi dve države nikada nisu bili bolji, da ne postoje otvorena pitanja i da postoji obostrana želja za njihovim jačanjem.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Joksimović: Ubrzati EU integracije

Izvor: Danas, 27.Jan.2020

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i ambasador Mađarske Atila Pinter razgovarali su danas o planovima Srbije u nastavku evrointegracija, saradnji dve države u tom procesu, stavovima Višegradske grupe o procesu pristupanja, situaciji u regionu i Evropskoj uniji (EU) i drugim temama.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.