Joksimović i Gabrijel o digitalizaciji u Srbiji i digitalnoj agendi za Zapadni Balkan

Izvor: NoviMagazin.rs, 17.Sep.2018, 18:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Joksimović i Gabrijel o digitalizaciji u Srbiji i digitalnoj agendi za Zapadni Balkan

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa komesarkom EU za digitalno društvo i ekonomiju Marijom Gabrijel o budućim aktivnostima koje se odnose na digitalizaciju u Srbiji, digitalnoj agendi za Zapadni Balkan i modelima kojima će EU podržati proces digitalizacije naše države, razvoju preduzetništva i ekonomije zasnovane >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << na znanju.

Jadranka Joksimović ocenila je da su inovacije u preduzetništvu važan element održivog razvoja Srbije, navodeći da ;je lično, kao koordinator IPA sredstava o kojima pregovara sa EU 2014 - 2018, iz IPA sredstava namenjenih Srbiji, za podršku inovativnim preduzećima, saradnji naučno-istraživačkih institucija i poslovne zajednice, odnosno podršku unapređenju usluga opredeljeno gotovo 24 miliona evra bespovratnih sredstava.

Rekla je da se značajan deo novca koristi za tehnološki napredak i da narednih godina možemo očekivati nove pozive za dostavljanje predloga projekata naših preduzeća i naučno-istraživačkih institucija koji će biti podržani sredstvima ; EU.

U saopštenju Ministarstva za evropske integracije navodi se da se očekuje da će kroz IPA 2018, za koju su u toku konsultacije i pregovori, odvojiti značajniji paket sredstava za inovacionu delatnost – oko 7.5 miliona evra iz fondova EU i oko 2.5 miliona iz budžeta Srbije.

Komesarka EU za digitalno društvo i ekonomiju Marija Gabrijel kazala je da Srbija ima značajan potencijal za rast zasnovan na inovacijama i da će digitalna agenda približiti Zapadni Balkan EU, modernizovati javnu upravu, povećati konkurentnost.

Ona je kazala da će region biti deo aktivnosti koje su dosad obuhvatale samo članice EU, a u segmentu razvoja digitalnih veština, e-uprave, programiranja.

Sagovornici su razmenili mišljenja o aktuelnim dešavanjima u Evropi, pred izbore koji će biti održani iduće godine, situaciji u regionu, kao i evropskom putu Srbije.

Marija Gabrijel kazala je da je Srbija nesumnjivo pokazala veliki napredak u reformama u svim oblastima, posebno ekonomiji.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.