Joksimović i Falkoni o evrointegracijama i saradnji Srbije i Francuske

Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Nov.2020, 16:13

Joksimović i Falkoni o evrointegracijama i saradnji Srbije i Francuske

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović i ambasador Francuske u Beogradu Žan Luj Falkoni razgovarali su danas o evrointegracijama Srbije, novoj metodologiji u pregovorima o članstvu u EU, bilateralnoj saradnji i o merama protiv pandemije koronavirusa.

Falkoni je rekao da će Francuska nastaviti da podržava evropsku perspektivu Srbije, za koju je naveo da je svojim zalaganjima značajno doprinela stabilnosti regiona, i ukazao na važnost nastavka >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << reformi u oblasti vladavine prava kao ključnih za dalji napredak na putu ka EU, saopštila je Vlada Srbije.

Ambasador Francuske se posebno osvrnuo na razvojnu saradnju dve zemlje koja će poseban zamah dobiti kroz još snažnije prisustvo francuskih kompanija na tržištu Srbije, navodi se u saopštenju.

Joksimović je upoznala Falkonija sa prioritetima nove vlade i, kako se navodi, "istakla njenu jasnu proevropsku orijentaciju i planove da ubrza reforme" koje Srbiju vode ka članstvu u EU, posebno u oblasti vladavine prava, ekonomskog oporavka od posledica pandemije i unapređenja zdravstvene zaštite.

Navela je da bi održavanje Međuvladine konferencije do kraja godine bila dobra prilika da se na političkom nivou razmene očekivanja i planovi u vezi primene nove metodologije na pregovarački proces Srbije, stoji u saopštenju.

"Dobro bi bilo da otvorimo neko od poglavlja za koja smo spremni, ali važnije od toga je da bar u okvirnim crtama razgovaramo o primeni klasterskog pristupa jer smo zainteresovani da ubrzamo tokom iduće godine otvaranje čitavih klastera", rekla je Joksimović.

Zahvalila je Francuskoj na strateškoj podršci i ekspertskoj pomoći koju pruža Srbiji u pregovorima o članstvu u EU i navela da se nada da će proširenje Unije ostati na agendi, uprkos tome što su posledice pandemije u fokusu na globalnom nivou, pa i unutar EU.

Sagovornici su razgovarali i o planovima vezanim za projekte iz Agende povezivanja za Zapadni Balkan i Zelene agende koji treba da doprinesu podizanju konkurentnosti regiona, navodi se u saopštenju.

Razgovarali su i o merama koje Srbija i Francuska preduzimaju s ciljem suzbijanja posledica pandemije koronavirusa i iskazali spremnost da solidarno, uz podršku EU, rešavaju probleme nastale usled zdravstvene krize.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Portugalsko predsedavanje EU početkom 2021. godine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Nov.2020, 15:04

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas u Beogradu sa ambasadorom Portugalije u Srbiji Marijom da Silva Pinom o prioritetima i planovima predstojećeg predsedavanja Portugalije Evropskoj uniji u prvoj polovini 2021. godine, aktuelnostima u pristupnim pregovorima Srbije,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.