Joksimović i Davenport: Sporazum sa Rusijom na snazi do ulaska u EU

Izvor: RTS, 02.Nov.2015, 17:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Joksimović i Davenport: Sporazum sa Rusijom na snazi do ulaska u EU

Srbija može da primenjuje Sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom i drugim državama do trenutka stupanja u punopravno članstvo EU, kada će kao i ostale članice, preuzeti sporazume koji su na snazi u EU, rečeno je u razgovoru ministarke zadužene za evropske integracije Jadranke Joksimović i šefa Delegacije EU Majkla Davenporta.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović očekuje da će godišnji izveštaj o napretku Srbije ka EU biti generalno pozitivan i da će biti prepoznat napredak Srbije u više oblasti.

Jadranka Joksimović je, na sastanku sa šefom Delegacije EU u Srbiji, ambasadorom Majklom Davenportom, razgovarala o aktuelnom stanju u procesu evropskih integracija, godišnjem izveštaju o napretku Srbije ka EU, problemu migranata, kao i reformskom procesu u Srbiji.
"Očekujemo da je u izveštaju prepoznat napredak Srbije u izradi akcionih planova za poglavlja 23 i 24, borbi protiv korupcije, reformi državne uprave, napredak u sprovođenju ekonomskih reformi, reformi državne administracije, javnih nabavki, kao i dijalogu sa Prištinom", rekla je Joksimović.
Njih dvoje su konstatovali da se Srbija, kada je reč o rešavanju problema migranata, pokazala kao vrlo odgovorna i da su realna očekivanja da zbog toga bude pohvaljena u delu izveštaja o napretku koji se odnosi na poglavlje 24.
Ministarka je dodala da niko od Srbije nije tražio da bude centar za trajni prihvat migranata, već da je namera Srbije da na sistemski i odgovoran način učestvuje u zajedničkom evropskom rešenju.
Naglasila je da je realno da će EK imati i određene kritike, ali da očekuje da to bude u onim oblastima u kojima tek treba da se vide efekti primene novih zakona koji se usklađuju sa pravom EU.
Ministarka Joksimović i ambasador Davenport razjasnili su i pozicije Srbije u primeni Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Rusijom.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Srbija: Sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom važiće samo do ulaska Srbije u EU

Izvor: Vostok.rs, 03.Nov.2015, 09:56

03.11.2015. - Preuzimanje sporazuma koji su na snazi u EU..Ministar zadužen za evropske integracije Jadranka Joksimović i šef Delegacije EU u Srbiji ambasador Majkl Davenport razjasnili su pozicije Srbije u primeni Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Rusijom...Kako je navedeno u saopštenju posle sastanka,...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.