Joksimović: Suština evropskih integracija bolja ekonomija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Sep.2017, 03:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Joksimović: Suština evropskih integracija bolja ekonomija

Koncept lokalnog i regionalnog razvoja Srbija vidi kao suštinski deo procesa evropskih integracija, poručila je danas ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović u Salcburgu, drugog dana foruma "Sledeća generacija članica EU".

Na skupu su, kaže Joksimović za Tanjug, ministri iz regiona prvi put posle dužeg vremena govorili na visokom nivou ne samo o regionu kao o regionu zapadnog Balkana ili jugoistočne Evrope nego o regionalnom i lokalnom razvoju svih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u regionu.

"Pre svega sam govorila o konceptu lokalnog i regionalnog razvoja koji mi vidimo kao suštinski deo procesa evropskih integracija, a ne samo da debatujemo na visoke političke teme koje nekad nisu jednostavne ni za postizanje dogovora", kaže Joksimović.

Ona je istakla da treba pričati o onome što je suština evropskih integracija, a to je, kaže, bolja ekonomija, više posla, bolja perspektiva za mlade i lokalni i regionalni razvoj, investiranje u regione, otvaranje novih šansi, i pre svega o lokalnom ekonomskom razvoju.

"Bez toga sam proces evropskih integracija ne bi za najveći deo naših građana bio dovoljno jasan.

Građani nosioci reformi

Reforme važne i potrebne Srbiji, ali i istakla da bismo bili uspešna država i da bismo postali članica EU, građanima na lokalu treba omogućiti da osete konkretan boljitak od evropskih integracija, rekla Joksimović.

Ona je za Tanjug i objasnila da se to ne odnosi samo na korišćenje fondova već upravo na jačanje struktura kako bismo sutra kada postanemo članica EU mogli da primenjujemo standarde u interesu građana.

Upravo zbog toga je, kaže, potekla inicijativa da se u budućnosti Evropska komisija više fokusira na programe uključivanja gradonačelnika i vlasti na lokalnom nivou u proces evropskih integracija, te poseta Briselu u okviru komiteta regiona u kome Srbija već ima svoje predstavnike.

"Ali, to još više treba proširiti, jer smo svi nosioci procesa reformi, a sutra ćemo svi biti i korisnici benefita iz članstva u EU", kaže Joksimović.

Evropski put Srbije, najbolja opcija za mlade

Moramo više mlade u Srbiji ubediti u potencijal i razvoj Srbije i njenog evropskog puta, kaže ona.

Joksimović  je za Tanjug izjavila da se podrazumeva da mladi žele više posla, više mogućnosti, više putovanja, više učenja, te da bi to trebalo da bude fokus naših evropskih integracija.

"Zaista moramo sa mladim ljudima više da radimo", poručila je ministarka.

Ona je na skupu u Salcburgu ponovila strateško opredeljenje Srbije za članstvo u EU.

"Uz Junkerovu najavu da strategija 2025 znači za Srbiju i Crnu Goru, čini mi se, opipljiviju evropsku izvesnost i budućnost, podvukla sam koliko je to za nas značajno, pre svega za naše građane", rekla je Joksimović.

Ekonomski razvoj - prevencija sukoba i konflikata

Ekonomska diplomatija i ekonomski razvoj su zapravo prevencija sukoba i konflikata u regionu i to je ono što treba da bude fokus evropskih integracija, izjavila je danas ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

"Političke teme su takve da ćemo još verovatno dugo debatovati, ali ekonomska diplomatija, ekonomski razvoj su zapravo prevencija sukoba i konflikata i to je ono što treba da bude fokus evropskih integracija", rekla je za Tanjug Joksimović, koja je učestvovala na dvodnevnom forumu "Sledeća generacija članica EU" u Salcburgu.

Navela je da su njene kolege ministri iz regiona predstavile svoje domete u tom pogledu, ali da joj se čini da Srbija zaista prednjači.

"Naše ministarstvo je čak strukturirano tako da su nam dva sektora posvećena lokalnom i regionalnom razvoju i korišćenju fondova. Građanin je u centru procesa evropskih integracija i ukupan razvoj, razvoj naše ekonomije, naše države i naših građana i lokalni ekonomski razvoj, to je ono što nas rukovodi", poručila je Joksimović.

Region, kao Srbija, da pokaže konstruktivnost

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izrazila je danas očekivanje da će region pokazati konstruktivnost koju je Srbija već pokazala.

"Radimo konkretne stvari, a nadamo se i da će politički odnosi, i drugi u regionu pokazati istu posvećenost i konstruktivnost kao i mi pa će onda svima verovatno biti i bolje i lakše", rekla je za Tanjug Joksimović, koja je učestvovala na dvodnevnom forumu "Sledeća generacija članica EU" u Salcburgu.

Kaže da je priliku da učestvuje na forumu iskoristila i za razgovor sa komesarom za susedsku politiku i proširenje Johanesom Hanom za koga je rekla da je prisutan i u regionu, a posebno u Srbiji.

Sa Hanom je, kaže, razgovarala o planovima za otvaranje poglavlja do kraja godine.

"Moguće je da ćemo imati jednu konferenciju u oktobru. Ako se to ne desi, imaćemo u decembru gde ćemo sigurno otvoriti tri poglavlja za koja smo spremni", kaže Joksimović.

Najavila je da putuje u Brisel gde će razgovarati sa predstavnicima država članica EU, te da će sa komesarom Hanom u sredu potpisati i sektorsku budžetsku podršku od 27,5 miliona evra bespovratne pomoći za razvoj sektora obrazovanja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"Razvoj i napredak građana suština evrointegracija"

Izvor: RTS, 24.Sep.2017

Koncept lokalnog i regionalnog razvoja Srbija vidi kao suštinski deo procesa evropskih integracija, poručila je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović u Salcburgu, drugog dana foruma "Sledeća generacija članica EU". ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.