Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jul.2020, 16:53

Joksimović: Oni koji su kompromitovali EU ideju nisu kredibilni kritičari

Joksimović: Oni koji su kompromitovali EU ideju nisu kredibilni kritičari

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović poručila je danas delu bojkotujuće opozicije "koja sada nezadovoljna izbornom odlukom građana zvoni na uzbunu, piše pisma Briselu i lamentiraju nad evropskom budućnosti Srbije", da oni koji su kompromitovali evropsku ideju nisu kredibilni kritičari.

"Oni koji danas pišu pisma i lamentiraju držali su zarobljen proces evropskih integracija gotovo deceniju, jer podsetiću ih, Vlada iz 2014. godine je otpočela pregovore >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sa EU. Isti ti akteri, koji čak u svojim programima i ne pominju evropske integracije kao platformu, ne mogu predstavljati kredibilne kritičare, a posebno ne dok nedvosmisleno ne osude nasilje i prihvate osnovne demokratske vrednosti i načela koje tvore EU", navela je Joksimović.

Ona je upozorila i na niz iskrivljenih interpretacija koje su naveli autori pisma čiji je cilj, kako dodaje, da derogiraju proces evropskih integracija i oslabe poziciju države u očima članica EU, sve na štetu samih građana i daljeg napretka Srbije.

Ministar je podsetila da su se građani na izborima izjasnili da pravac budućnosti Srbije neće određivati partije koje su se odrekle EU u svojim programima, kao i one koje zagovaraju nasilje, ultra desničarsko ali i anarhističko delovanje.

Kako kaže, rezultati izbora u Srbiji nedvosmisleno su pokazali da je krahirala politika bojkota, zagovarana od dela opozicije, jer je odziv pokazao da značajna većina građana itekako podržava osnovne demokratske vrednosti i načela.

"Izbori su pokazali da građani posebno podržavaju temeljno demokratsko pravo da biraju i budu birani, a ne samointeresno političko delovanje bojkotujuće opozicije, koja sada nezadovoljna odlukom građana Srbije zvoni na uzbunu i piše pisma Briselu i lamentira nad evropskom budućnošću Srbije", navela je ministar.

Podsetila je da se uspeh u procesu evropskih integracija postiže rezultatima zasnovanim na kompetencijama, a podrška javnosti poštovanjem izborne vole građana, a ne pismima koje upućuju partije koje su pokazale da u osnovi imaju antievropsku ideju.

Po rečima Joksimović, sada zabrinutost za evropsku budućnost Srbije objavljuju oni koji su nekad obavljajući visoke državne funkcije, svakodnevno pravili proliferaciju proevropske retorike i neiskrenog zaklinjanja u evropski put Srbije, a neotpočinjanjem i odlaganjem suštinskih reformi dugotrajno držali proces evropskih integracija u blokadi.

Podsećajući da je politika proširenja pre 10 godina bila znatno povoljnija, a koju, kakao kaže ti "pseudoevropejci niti su znali, niti su hteli da iskoriste na dobrobit i napredak Srbije i svakog njenog građanina", Joksimović navodi da nadležni vrlo dobro znaju šta su obaveze iz procesa, i šta su obaveze prema građanima, i da je otuda Srbija danas otvorila više od polovine pregovaračkih poglavlja, dostavljene su brojne pregovaračke pozicije a aktivno se radi i na pripremi novih.

U okolnostima kada je proširenje bila nepopularna reč u mnogim evropskim državama, Srbija je našla svoj odgovoran i održiv put, a novi zamajac i podsticajne poruke stigle su ovih dana i iz Brisela i iz Srbije, navela je ministar.

Podsetila je da su evropske integracije proces koji podrazumeva transformaciju društva i institucija na svim nivoima, po utvrđenim standardima i koji predstavlja realan, razuman i dugoročno profitabilan proces u ekonomskom smislu, ali i u procesu osnaživanja institucionalnih kapaciteta i političke kulture, koja vodi izgradnji efikasnije i za građane pouzdanije države i dodala daje upravo zbog toga proces uvek bio komplikovan za sve države članice.

Ministar je navela da autore pisma, koji su izneli čitav niz iskrivljenih interpretacija podseća da se paralelno sa procesom ispunjavanja prelaznih merila u poglavljima 23 i 24, Evropska Komisija pozitivno izjasnila i na tekst nacrta nove Medijske strategije, na čijoj izradi su aktivno bili angažovani i kredibilni eksperti EK i OEBS, a koja se između ostalog tiče i bezbednosti novinara i slobode medija, a da se trenutno radi i akcioni plan, koji će omogućiti efikasniju primenu strategije.

Joksimović naglašava da Vlada nikada nije ignorisala preporuke evropskih partnera, već je uvek i sa dužnom pažnjom postupala u skladu sa svim procedurama i preporukama, koje su bile proizvod objektivnog sagledavanja stanja stvari.

Ministar dodaje i da konstatacije o nazadovanju Srbije u reformama i evropskom putu, ne stoje ni u jednom izveštaju EK i da se Srbija ističe kao predvodnica tog procesa, a postoji u pojedinim oblastima stagnacija, a ne nazadovanje, što je značajna razlika.

"I ta stagnacija će se sigurna sam, u periodu intenziviranja reformskog procesa pretvoriti u napredak i u Izveštajima EK", ocenila je Joksimović i dodala da je Srbija država kandidat za članstvo u EU, koja je u kredibilnoj "Strategiji proširenja EU 2025" prepoznata kao jedna od vodilja tog procesa u regionu i koja je otvorila više od polovine pregovaračkih poglavlja.

"Navedeni status, kao i proces, imaju uspostavljene forme izveštavanja, koje podrazumeva da se periodično u državama kandidatima sprovode tzv. ' peer review ' i ' follow up' ekspertske misije EK, što je mehanizam praćenja, koji se redovno i u kontinuitetu sprovodi i koji služi kao sredstvo za procenu ključnih problema u oblasti vladavine prava i sprovođenja reformi u ostalim sektorskim politikama", objasnila je ministar.

Joksimović je ukazala da obzirom da osim Srbije i Crne Gore, druge države u regionu za sada još nisu formalno započele pregovore o pristupanju, tzv. "Pribeov izveštaj" o kojem su "ponovo neupućeni autori pisma pisali", je bio isključivo primenjen kao "ad hoc" mehanizam za slučaj Severne Makedonije i BiH kao post-konfliktnih društava.

"Izveštaj koji bojkotujuća opozicija priželjkuje, tzv. "Pribeov izveštaj" neće i ne može se raditi za Srbiju, jer se takvi izveštaji ne pišu za zemlje koje su već u procesu pristupnih pregovora, već se za te države objavljuju redovni izveštaji o vladavini prava, koji se objavljuju dva puta godišnje", upozorila je ministar.

Svi ti izveštaji su, kako dodaje, transparentni i diskutuju se u Skupštini i sa organizacijama civilnog društva koje učestvuju u radu Nacionalnog Konventa za EU, tako da nema ni govora o postojanju "post-konfliktnog" društva, bez obzira na provokacije i incidente koje se s takvim razlogom izazivaju.

Autori pisma iz redova bojkotujuće opozicije bi, kako navodi, trebalo da znaju da postoje dve ključne odrednice zašto ne može biti govora o kreiranju takvih izveštaja za Srbiju - prvo, formalni status države u procesu i drugo, unutrašnji odnos snaga i poverenje građana.

Takođe, o ovom pitanju na osnovu navedenih odrednica je i sama Evropska komisija zauzela jasan stav, koja je poručila da se takav izveštaj neće i ne može raditi za državu u statusu kandidata, rekla je ministar i naglasila da "zato ovakva pisma zapravo imaju za cilj da derogiraju proces evropskih integracija i oslabe poziciju države u očima članica EU, sve na štetu samih građana i daljeg napretka Srbije".

Ministar kaže da onda ne čudi, što fraze o "zarobljenoj državi i institucijama" i tzv. Pribeovom izveštaju dolaze upravo od političkih i nevladinih organizacija koje ne uživaju veliku podršku kod građana i koje imaju vrlo slab odziv u sopstvenom biračkom telu.

Prema njenim rečima, opozicija koja se zalagala za bojkot izbora od početka nije imala potrebnu podršku u sopstvenim redovima i biračkom telu i umesto da se zapitaju zašto im građani nisu dali veću podršku i šta je pogrešno u njihovom radu i stavovima , oni i dalje nastupaju bez jasnog unutrašnjeg programa i stava o najvažnijim društveno-političkim temama, kao što je između ostalog i pitanje evropskih integracija, tražeći i pravdajući razloge svog neuspeha u drugima.

Na kraju je podsetila da su predstavnici Evropske komisije i Evropskog parlamenta, koji su učestvovali u međustranačkom dijalogu više puta ponovili da su izbori jedini legitimni oblik dolaska na vlast, dok tu činjenicu, kako naglašava opozicione stranke i dalje najgrublje zloupotrebljavaju, jer nisu opredeljenje za poštovanje evropskih demokratskih vrednosti i načela.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...


Pročitaj ovu vest iz drugih izvora

 I drugi pišu o ovome:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.