Joksimović: Održiva zelena tranzicija Jadransko-jonskog regiona

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Maj.2021, 12:26

Joksimović: Održiva zelena tranzicija Jadransko-jonskog regiona

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović učestvovala je danas na onlajn ministarskom sastanku Strategije EU za jadransko-jonski region i istakla značaj tog formata regionalne saradnje, koji značajno doprinosi približavanju zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

"Učestvujući u ovoj strategiji zajedno sa EU, radimo na sprovođenju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << njenih ciljeva i to pre svega na onom glavnom - unapređenju kvaliteta života građana Jadransko-jonskog regiona. Na taj način, u sinergiji, doprinosimo evropskom zelenom oporavku od posledica pandemije i društveno-ekonomske krize koju je kovid-19 izazvao, odnosno u izgradnji zajedničke evropske zelene budućnosti za sve nas", rekla je Joksimović.

Ona je navela da je posebno važno što je i ovom prilikom još jednom reafirmisana evropska perspektiva zapadnog Balkana, kao i značaj razvoja dobrosusedskih odnosa u regionu i jačanje ekonomske regionalne saradnje, uz podršku EU.

"Svi naši napori treba da rezultiraju boljim položajem mladih, njihovom uključivanju u projekat održive, pametne i zelene tranzicije Jadransko-jonskog regiona, uz aktivnu podršku civilnog društva", naglasila je Joksimović, a navodi se u saopštenju.

Ove godine, Strategijom EU za jadransko-jonski region predsedava Slovenija.

Na današnjem skupu, koji je ujedno i šesti sastanak Jadranskog i jonskog saveta, usvojena je i Deklaracija iz Izole "Uz obalu zajedničkog mora", kojom su predstavnici vlada Albanije, BiH, Hrvatske, Grčke, Italije, Crne Gore, Severne Makedonije, Srbije i Slovenije utvrdili ključne elemente saradnje u narednoj godini.

Selaković: Srbija pokazala da solidarnost nije samo privilegija bogatih

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković učestvovao je danas na Jadransko-jonskom savetu Jadransko jonske inicijative i Ministarskom sastanku Strategije EU za Jadransko-jonski region i poručio da je neophodno sve dostupne resurse inicijative direktnije uključiti u pronalaženje zajedničkih odgovora na izazove pandemije virusa korona.

Šef srpske diplomatije ukazao je da se pandemija može pobediti samo zajedničkim snagama, a kao ključnu reč u ovim izazovnim vremenima istakao je solidarnost.

Selaković je istakao i da je Srbija, privržena principima solidarnosti, vakcinisala veliki broj stranih državljana, pre svega iz regiona, dok je jedan broj doza vakcina donirala susednim državama, kao i sekretarijatima regionalnih inicijativa u kojima učestvuje.

"Srbija je želela da na taj način, iako nije jedna od ekonomski najsnažnijih zemalja ove inicijative, pokaže da solidarnost ne mora biti isključivo privilegija bogatih", istakao je Selaković, a saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova.

Ministar je istakao da je Srbija u proces imunizacije građana protiv kovida 19 ušla krajem prošle godine, i podvukao da je Srbija jedna od zemalja koja se na najefikasniji način suočila kako sa epidemijom, tako i sa procesom vakcinacije.

Izrazio je zadovoljstvo činjenicom što "Izolska deklaracija" prepoznaje važnost zajedničkog evropskog odgovora na pandemiju i potrebu revizije delovanja, posebno u okviru Strategije EU za Jadransko-jonski region, kao i zbog potvrde evropske perspektive Zapadnog Balkana u ovoj deklaraciji.

"Nedvosmislena je posvećenost Srbije izgradnji dalje evropske perspektive i jačanju regionalne saradnje", rekao je Selaković i dodao da Srbija posebnu pažnju posvećuje "Zelenoj i digitalnoj tranziciji" u skladu sa Evropskim zelenim sporazumom, uz podršku iz relevantnih programskih fondova EU.

Sastanak je održan u video formatu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.