Joksimović: Očekujem prepreke iz Hrvatske na putu Srbije ka EU

Izvor: Blic, 21.Feb.2015, 11:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Joksimović: Očekujem prepreke iz Hrvatske na putu Srbije ka EU

Ministarka bez portfelja zadužena za evrointegracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da se nada da će izveštaj Evropskog parlamenta (EP) o napretku Srbiji u evrointegracijama biti objektivan.

- Verujem da će izveštaj biti prilično izbalansiran i da će još jednom potvrditi na vrlo ekspilicitan način da je Srbija na dobrom putu što se tiče evrointegracija, da smo ozbiljna zemlja kandidat i da su reforme koje sprovodimo značajne i za evropski put i za građane Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << - rekla je Joksimović RTS-u.

Kritike koje budu iznete ozbiljno ćemo uvažiti i raditi na tome da to popravimo, poručila je Joksimović.

Ona je ocenila da bi bio veliki uspeh kada bismo do kraja prve polovine ove godine uspeli da otvorimo pregovore o poglavljima 23 i 24.

Ministarka je rekla da veruje da će postizanje sporazuma o pravosudju sa Prištinom deblokirati proces otvaranja pregovora o poglavlju 35.

Komentarišući zahtev za potpunom implementacijom Briselskog sporazuma, Joksimovic je istakla da je Srbija započela implementaciju u svim oblastima, kako kroz akcione planove, tako i kroz dogovore.

- Briselski sporazum je uvek bio težak za implementaciju, dogovor o pravosudu je bilo teško postići, to je najteža tačka Briselskog sporazuma. Uložili smo veliki napor i trud da do tog dogovora dodje i mislim da ljudi u EU to vrednuju na pravi način i verujem da će to značiti otvoren put za otvaranje poglavlja 35 - rekla je Joksimović.

Ona je rekla da se već rade akcioni planovi za poglavlja 23 i 24.

- Sutra da to završimo neće biti dovoljno - postoje procedure na terenu EU, u institucijama ti planovi moraju proći nekoliko faza - analize, različita tela. U svakom slučaju verujem da ako uspemo da otvorimo poglavlja u prvoj polovini ove godine, to bi bio veliki uspeh - naglasila je Joksimović.

Ona je najavila da će pitanje Zajednice srpskih opština biti tema u sledećoj rundi dijaloga Beograda i Prištine.

Ministaka je rekla i da očekuje prepreke iz regiona, pre svega iz Hrvatske koja, kako je rekla, ima drugačiju politiku od Slovenije, koja podržava Srbiju na evropskom putu.

- To se dešava u procesu pregovora, manje više je svaka zemlja to imala. Mi ćemo pokušavati da zaštitimo naše interese - naglasila je Joksimović.

Ona je ocenila i da je dobro što je izvestilac EP Dejvid Makalister došao da se uveri kako Srbija napreduje u procesu evrointegracija.

Kada je reč o slobodi medija u Srbiji, ona je istakla da "u društvu u kome postoji cenzura medija ne možete o tome da pričate svaki dan", što je, kako je rekla, dokaz da cenzura ne postoji i da u Srbiji svako može da kaže šta misli.

- Očekujem da oni koji se žale na neslobodu medija treba da govore jezikom činjenica - kazala je ona i napomenula da se i u zemljama članicama EU dešavaju "čudne stvari" u medijima, koje se ne mogu okarakterisati kao potpuna sloboda medija.

- Nigde to nije idealno, ali mislim da u Srbiji svako meže da iznese svoj sud, stav ili kritiku. Nisam čula za slučajeve bilo kakvih pretnji, mislim da su ta vremena iza nas - istakla je ona i dodala da pojedinačno postoje neki problemi, ali da će država uvek reagovati i snositi svoj deo odgovornosti.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Joksimović: Nadamo se da će Rezolucija EP biti objektivna

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Feb.2015

Ministarka bez portfelja zadužena za evrointegracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da se nada da će izveštaj Evropskog parlamenta (EP) o napretku Srbiji u evrointegracijama biti objektivan..."Verujem da će izveštaj biti prilično izbalansiran i da će još jednom potvrditi na vrlo ekspilicitan...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

"Srbija će uvažiti kritike EU"

Izvor: B92, 21.Feb.2015

Ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović očekuje objektivan izveštaj izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvida Mekalistera...Ona je istakla da će Mekalister potvrditi da Srbija ozbiljno napreduje na evropskom putu..."Očekujem da će izveštaj realno oslikati šta...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.