Joksimović: Evropska unija uvažila sav naš trud

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Dec.2021, 13:34

Joksimović: Evropska unija uvažila sav naš trud

Ambasadori zemalja članica Evropske unije  na sastanku u Briselu potvrdili su odluku da Srbija 14. decembra na Međuvladinoj konfreneciji sa EU otvori klaster 4, koji se odnosi na Zelenu agendu i održivu povezanost.

Amabasadori su odluku o otvaranju klastera sa Srbijom doneli bez rasprave, potvrđeno je Tanjugu u Briselu.

U okviru klastera 4 Srbija će otvoriti pregovore o transportnoj politici, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << energetici, transevropskim mrežama, kao i poglavlje o životnoj sredini i klimatskim promenama.

Odlukom ambasadora zemalja članica EU, zvanično je potvrđena odluka koja je juče postignuta u okviru Radne grupe Saveta EU za proširenje (COELA).

Srbija će tako od sledeće nedelje imati otvorena dva klastera, odnosno 22 poglavlja u pregovorima o članstvu sa EU.

"Otvaranjem klastera EU uvažila je sav naš rad i trud u oblasti vladavine prava, pravosuđa, borbe protiv korupcije, organizovanog kriminala. Posebno je prepoznata rešenost Republike Srbije da unapredi pravosuđe, kroz izmenu ustavnih amandmana koji uređuju ovu oblast. Sproveden je ozbiljan, inkluzivan i transparentan postupak za promenu Ustava, a cilj tih reformi jeste upravo da se spreči politički uticaj na pravosuđe, da se ojača efikasnost i nezavisnost sudova i sudske vlasti čime se svim građanima Srbije omogućava pravičan pristup pravdi i pravosudnom sistemu", rekla je minstarka za evrointegracije Jadranka Joksimović.

Ona je dodala da je, ovom odlukom Evropska unija potvrdila sve što je urađeno u pogledu ispunjavanja kriterijuma i merila u oblasti Zelene agende, na prvom mestu životne sredine, energetike i održive povezanosti. Otvaranjem Klastera 4 intenziviraće se saradnja između Srbije i EU u pogledu jačanja kapaciteta za investicije u navedenim oblastima i daljeg zajedničkog rada u svim segmentima sektorskih politika EU u okviru Klastera 4.

"Srbija je ispunjavanjem svih kriterijuma za otvaranje četiri pregovaračka poglavlja u okviru Klastera 4 pokazala nesumnjiv kapacitet i političku rešenost da uđe na vreme u maticu promena mirne transformacije ka ciljevima Zelenog dogovora i Zelene agende za Zapadni Balkan, i da zajedno sa EU radi na projektima održivog razvoja, zaštite životne sredine, energetske tranzicije i održive povezanosti“, dodala je ministarka Joksimović.

Srbija je do sada, po staroj metodologiji pregovora o pristupanju, otvorila 18 poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena.

Planirano je da na Međuvladinoj konferenciji EU Srbija, koja je zakazana za 14. decembar u Briselu, prisustvuju premijer Srbije, Ana Brnabić i ministar za evropske integracije, Jadranka Joksimović.

Na prethodnoj Međuvladinoj konferenciji, održanoj krajem juna u Luksemburgu konstatovano je da Srbija formalno, po novoj metodologiji, već ima otvoren prvi tzv. fundamentalni klaster koji se tiče vladavine prava, funkcionisanja demokratskih institucija i ekonomskih kriterijuma.

U okviru pristupnih pregovora sa EU Srbija ima 33 poglavlja podeljenih u šest klastera.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija otvara novi klaster u pregovorima sa EU

Izvor: Nezavisne Novine, 08.Dec.2021

BRISEL - Ambasadori zemalja članica EU na sastanku u Briselu potvrdili su odluku da Srbija 14. decembra na Međuvladinoj konfreneciji sa EU otvori klaster 4, koji se odnosi na Zelenu agendu i održivu povezanost.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.