Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Nov.2019, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Joksimović: Dinamika integracija nije sjajna, ali razumemo trenutak u kojem je EU

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović rekla je danas u Beogradu da Srbija nije zadovoljna tokom procesa proširenja članstva EU, da "dinamika nije sjajna", ali da "razume i uvažava trenutak u kojem se Evropska unija nalazi".

Dodala je da Srbija ;uvažava potrebu i EU i nekih zemalja-članica za reformu kako bi "EU bila ujedinjenija, bolja i snažnija".

Međutim, rekla >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << je da pošto EU ima bitnijih stvari od proširenja, čudno je "da se priča okrenula na glavu umesto na noge, pa mi sada pričamo o proširenju kao najvažnijoj temi za EU".

Joksimović je rekla da se nada da će se "fokus pažnje" staviti na reforme EU, a ne na proširenje i dodala da Srbija ima jasan pregovarački okvir i pažljivo prati tok integracije u svom regionu.

Krajem decembra kada Finska završi predsedavanje EU trebalo bi da se održi Međuvladina konferencija gde će, kako je navela, Srbija biti u prilici da otvori nova poglavlja.

"Nisam sigurna da će biti (otvoreno) više od jednog poglavlja s obzirom na atmosferu, ali je značajno da Srbija nastavi svoj proces", navela je Joksimović.

Ona je rekla da je inicijativa za "mali Šengen" koju je promovisao predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa Severnom Makedonijom i Albanijom, najavljena pre negativnih komentara iz Brisela koji su se odnosili datume otpočinjanja pregovora s te dve zemlje, te da je ta ideja u skladu s najboljim evropskim praksama i temeljnim evropskim vrednostima.

"Naš je cilj i interes da svi napreduju", rekla je i dodala da je se regionalno tržište priprema za učešće na tržištu EU, te da iza ideje o "malom Šengenu" nema nikakvih drugih skrivenih agendi Beograda.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.