Joksimović: Cilj je da Srbija u naredne četiri godine dostigne EU standarde

Izvor: Blic, 01.Apr.2016, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Joksimović: Cilj je da Srbija u naredne četiri godine dostigne EU standarde

Pitanje profesionalizacije i modernizacije, ali i efikasnosti državne uprave, sa aspekta evropskih integracija, veoma je važno i jedan je od ključnih zadata koje Srbija želi da postigne u naredne četiri godine na putu dostizanja evropskih standarda, izjavila je danas ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović.

- Evropski standardi su ono što Srbija želi da dostigne za četiri godine, ali ako može brže, tim bolje, ali svakako, evropski >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << standardi znače bolju i efikasniju državnu upravu, manju i efikasniju administraciju, reformisano pravosuđe, više skenera u bolnicama, više računara u školama - rekla je Joksimović.

Ministarka je na Prvom diplomatskom forumu "Profesionalno usavršavanje javnih službenika" u Palati Srbija, izrazila zadovoljstvo što u Srbiji nema dileme oko cilja koji zemlja treba da dostigne.

Prema njenim rečima, profesionalizacija državne uprave je veoma važna jer je neophodno da se razbiju predrasude o preglomaznoj birokratiji koja je simbol nepotizma, partijskog zapošljavanja.

- Ta vrsta preglomazne birokratije, administracije, dugo je bila percipirana kao mesto za zapošljavanje partijskih kadrova, kao izvor nepotizma gde zapošljavamo samo poznanike i prijatelje, to je percepcija koja postoji. Nju moramo da promenimo - rekla je Joksimović.

Joksimović je dodala da će se percepcija promeniti kada ljudi osete da je država manja, ali efikasnija, jeftinija, kada vide efekte novog sistema.

Ministarka je ocenila da je veoma važnoi da se javnost infomriše koliko se zaista radi i koliko napora ulaže kako bi uprava postala efikasnija.

- Treba da se zna kakva dobra partnerstva imamo, ne samo sa EU, već i sa zemljama koje su i geografski udaljene, ali koje su doprinele da se neka znanja prenesu u našu državnu upravu - rekla je Joksimović.

Prema njenim rečima, teške i zahtevne strukturne reforme su neophodne ali njih ne može biti bez efikasne i profesionalne državne uprave i administracije.

Dodala je da u uslovima postojećih, zatečenih resursa, ne postoji mogućnosti da se kapaciteti šire i osnažuju već da se mora učiniti da se onim čime raspolažemo ostvare najbolji rezultati.

Prvi diplomatski forum "Profesionalno usavršavanje javnih službenika", kome je prisustvovalo i 15 ambasadora, organizovali Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj NALED i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.