Jeremić u Grčkoj: Region je sazreo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Maj.2010, 11:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić u Grčkoj: Region je sazreo

ATINA - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je u Atini da će dobra volja koju će, kako se nada, predstavnici svih zemalja Zapadnog Balkana pokazati na samitu u Sarajevu, zakazanom za početak juna, "biti snažan signal Evropskoj uniji (EU) da je region sazreo i da je, i pored razlika, spreman da sarađuje".

Jeremić je, posle sastanka >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sa ministrom inostranih poslova Grčke Dimitrisom Drucasom, izrazio zahvalnost na podršci koju Atina pruža Beogradu u vezi "evropskih perspektiva Srbije, diplomatske borbe za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta na Kosovu i ekonomske saradnje".

Grčka je najvažniji partner Srbije na Balkanu, izjavio je Jeremić i izrazio nadu da će narednih nedelja EU doneti odluke o početku procesa ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom i početku procesuiranja aplikacije Beograd za članstvo u Uniji.

"Od ogromne je važnosti da se stvori konsenzus 27 članica EU", ocenio je Jeremić.

Kod suseda na more

On je izrazio zahvalnost Grčkoj i što je građanima Srbije omogućeno da putuju bez viza u EU.

"Ovog leta će našim građanima biti još lakše da putuju u Grčku na more. Godišnji odmor ću provesti u Grčkoj, jer ne postoji morska obala u regionu gde bi naši građani mogli da se bolje osećaju nego u Grčkoj", rekao je Jeremić.

On je izrazio nadu da će ove godine rekordan broj turista iz Srbije posetiti Grčku, uz ocenu da "nikada nije bilo više razloga za dolazak na odmor u Grčku".

Drucas je izjavio da dolazak velikog broja Srba predstavlja čast za Grčku i naglasio da je Atina spremna odmah da ratifikuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Srbije sa EU.



Za zajedničku poruku iz Sarajaeva


"Važno je i što brže razmotriti aplikaciju Srbije za članstvo u EU", ocenio je Drucas.

Što se tiče Kosova, Drucas je rekao da je za Grčku najvažnije potpuno poštovanje ljudskih prava.

"Radimo na poštovanju volje svih naroda i u tom duhu se razvija politika Grčke na Balkanu", izjavio je Drucas.

On je izrazio želju da sa sastanka u Sarajevu bude Briselu upućena poruka da je budućnost svih zemalja Zapadnog Balkana u EU.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.