Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Feb.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Ulaskom Zapadnog Balkana u EU bezbednija i Evropa

OKSFORD - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić ocenio je danas u Oksfordu da ulazak Zapadnog Balkana sa Srbijom kao centralnom zemljom u Evropsku uniju osigurava i veću bezbednost Evrope.

Ako su harmonizovane transatlantske veze, Evropska unija mora da se fokusira na zemlje na istoku i jugoistoku posebno na tri ključne države u širem evropskom prostoru - Ukrajinu, Tursku i Srbiju, rekao je Jeremić u debatnom udruženju Oksford junion sosajeti.

Odluka >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da li će Evropa brzo proširiti članstvo na Srbiju definitivno će uticati na budućnost celog Zapadnog Balkana koji je, kako smatra Jeremić, od vitalnog značaja za konsolidaciju evropske bezbednosti.

EU - Ukrajina - Rusija

Ocenjujući da je nedavna energetska kriza pokazala da je Evropa strateški zainteresovan za stabilnost Ukrajine, Jeremić je rekao da će odnos EU prema toj zemlji imati veliki uticaj na sveukupni ton u odnosima sa njenim najvećim susedom Rusijom.

Kombinacija stabilne Ukrajine i nesuprotstavljene Rusije jeste bezbednosni i ekonomski imperativ za Evropsku uniju, ocenio je Jeremić.

Govoreći o evropskoj budućnosti Srbije, Jeremić je istakao da je ona "nezaobilazna zemlja" Zapadnog Balkana koja može da ubrza pristupanje regiona EU.

Jeremić je rekao da Evropa zato ne sme da razmišlja o izlaznoj strategiji kad je reč o Srbiji i ocenio da će EU biti bezbednija ako Zapadni Balkan sa Srbijom u svom središtu, uđe u evropsku kuću, umesto da ostane na njenim vratima.

On je podsetio da su građani Srbije pokazali posvećenost evropskim integracijama i da je Vlada Srbije jasno istakla da su evropske integracije njen glavni strateški prioritet.

Jeremić je, međutim, ukazao da pred Srbijom još ima izazova, a da je glavni izazov kosovsko pitanje.

Podsećajući da je sutra godinu dana od proglašenja nezavisnosti Kosova, Jeremić je ponovio da je Srbija odbacila upotrebu sile i okrenula se pravu zatraživši mišljenje Međunarodnog suda pravde.

Jeremić je ponovio ocenu da samo rešenje prihvatljivo za sve može biti trajno i može doprineti konsolidaciji mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Pregovori

Jeremić se zato ponovo založio za pregovore nakon kojih neće biti pobednika ni gubitnika.

Vlasti u Prištini su 17. februara 2008. godine proglasile nezavisnost Kosova koje su do sada priznale 54 zemlje uključujući i 22 članice Evropske unije.

Jeremić je na putu za Njujork gde će sutra, u sedištu UN, razgovarati sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom o situaciji na Kosovu i primeni plana od šest tačaka.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.