Jeremić: Nemačka važan sagovornik

Izvor: B92, 06.Feb.2011, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Nemačka važan sagovornik

Beograd, Minhen -- Nemačka je najznačajniji sagovornik Beograda kada je reč o brzini procesa evropske integracije, izjavio je šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić.

Ministar spoljnih poslova naše zemlje nalazi se u Nemačkoj gde prisustvuje 47. Minhenskoj konferenciji o bezbednosti.

On se juče sastao sa šefovima diplomatija Azerbejdžana i Ukrajine, a prethodno je razgovarao sa predsednikom i ministrom spoljnih poslova Švajcarske i visokom predstavnicom Evropske unije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ketrin Ešton i drugim zvaničnicima.

Uz konstataciju da je glavna tema svih sastanaka bila "budućnost evropskog procesa", Jeremić je izjavio da pitanje brzine evropskih integracija i kompletiranja evropskog prostora danas ima drugačije značenje nego pre samo nekoliko nedelja, zbog nemira u Tunisu, Egiptu i drugim bliskoistočnim državama.

"Uglavnom smo govorili o budućnosti evropskog procesa, pre svega sa Nemačkom. Nemačka je danas možda i najznačajniji sagovornik Srbije u okviru EU kada je reč o brzini procesa evropske integracije. Naši odnosi su stabilni, naši odnosi su sadržajni, uživamo podršku Nemačke na evropskom putu i nastavićemo i u budućnosti da blisko po tom pitanju sarađujemo", izjavio je Jeremič.

Na konferenciji o bezbednosti u Minhenu učestvuje oko 350 šefova država ili vlada, ministara i eksperata iz sedamdeset zemalja.

Učesnici razgovaraju pre svega o krizu u Egiptu i drugim arapskim zemlljama i o izazovima opšte bezbednosti, od finaijske krize do sajber-ratova.

Protivnici ovakvih skupova demonstriraju u Minhenu, jer se protive NATO savezu i globalizaciji, međunarodnom angažmanu u Avganistanu i ''zagovoranju rata'' , ali te domenstracije protiču mirno.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.