Zapadni Balkan i dalje važan

Izvor: RTS, 05.Feb.2011, 14:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zapadni Balkan i dalje važan

Osim nemira na Bliskom Istoku, pitanje Zapadnog Balkana i dalje važno za svetsku javnost, rekao šef diplomatije Vuk Jeremić, koji učestvuje na Minhenskoj konferenciji o bezbednosti.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je Fonetu u Minhenu da je i pored nemira na Bliskom Istoku i drugih problema koji opterećuju međunarodnu zajednicu, pitanje Zapadnog Balkana i dalje važno za svetsku javnost.

"Imali smo priliku da iznesemo svoje stavove. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Održaćemo veliki broj bilateralnih sastanaka sa ministrima spoljnih poslova i ključnim činiocima međunarodnih odnosa i bezbednosti", najavio je Jeremić, koji učestvuje na Minhenskoj konferenciji o bezbednosti.

Prema njegovim rečima, u Minhenu se govori o tome kako da se postigne mir u celom svetu, uključujući i mir na Balkanu, a Srbija je tu važan učesnik.

Na Konferenciji se, kako je ocenio Jeremić, vode razgovori o "najvažnijim, ključnim, gorućim pitanjima međunarodnih odnosa".

Jeremić je u Minhenu razgovarao sa predsednicom Švajcarske i ministarkom inostranih poslova te zemlje Mišlin Kalmi Rej i šefom nemačke diplomatije Gvidom Vesterveleom.

Glavne teme Konferencije u Minhenu su uticaj finansijske krize na svetsku bezbedost, evroatlantska sigurnost, uticaj nemira u Tunisu i Egiptu na bliskoistočni mirovni proces, kibernetska bezbednost i situacija u Avganistanu.

Jeremić je u petak uveče učestvovao na skupu "Mladi lideri 2011", koji se održava u sklopu Konferencije.

Na 47. Minhenskoj konferenciji o bezbednosti učestvuju predsednici osam država, šest premijera, 18 šefova diplomatija, devet ministara odbrane, 13 generala i admirala.

Među učesnicima su i generalni sekretari Ujedinjenih nacija i NATO Ban Ki Mun i Anders Fog Rasmusen, predsednik Saveta Evropske unije Herman Van Rompuj, nemački kancelar Angela Merkel, britanski premijer Dejvid Kameron, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, američki državni sekretar Hilari Klinton i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Razgovori Jeremić - Vestervele u Minhenu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Feb.2011

MINHEN -..Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić danas je, tokom Minhenske konferencije o bezbednosti, razgovarao sa predsednicom Švajcarske i ministarkom inostranih poslova te zemlje Mišlin Kalmi Rej i šefom nemačke diplomatije Gvidom Vesterveleom...Uz najavu da će tokom konferencije imati...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Jeremić: Srbija presudna za mir

Izvor: Večernje novosti, 06.Feb.2011, 00:10

Srpski šef diplomatije Vuk Jeremić na minhenskoj konferenciji o bezbednosti razgovarao sa Eštonovom i Vesterveleom

Nastavak na Večernje novosti...

Jeremić se sastao sa Eštonovom

Izvor: Glas javnosti, 06.Feb.2011

MINHEN - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić juče je, tokom Minhenske konferencije o bezbednosti, razgovarao sa visokim predstavnikom Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton i šefom turske diplomatije Ahmetom Davutogluom...Jeremić je prethodno imao sastanke sa...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.