Jedna zemlja grmi – Manite se klime, naoružajte se. Mi smo u ratnom stanju

Izvor: B92, 23.Jan.2024, 13:58

Jedna zemlja "grmi" – Manite se klime, naoružajte se. Mi smo u ratnom stanju

Češka ministarka odbrane Jana Černohova apelovala na EU da prestane da se bavi "tričarijama" kao što je borba protiv klimatskih promena jer treba da se naoruža.

Prema njenim rečima, Evropa je zbog agresije Rusije na Ukrajinu postala kontinent u ratnom stanju. "Rizik je veći nego pre dve godine. Kao kontinent smo u ratnom stanju i moramo da se ponašamo u skladu s tim", kazala je češka ministarka odbrane >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u intervjuu portalu Aktualne.cz.

Ministarka, koja spada u najveće "jastrebove" u češkoj vladi, kritikovala je banke što svojim internim propisima koče proizvodnju i izvoz oružja.

"Posle se čudimo što nismo u stanju da šaljemo u Ukrajinu toliko municije koliko je Rusija u stanju, koja brzo obnavlja svoje zalihe. Kada ne bismo rešavali sitnice i 'grin dilove', neke stvari u Uniji bi mogle da idu brže", kazala je Černohova.

Češka je, prema najnovijim procenama, prošle godine ponovila rekord iz 2022. i njena vojna industrija izvezla je i lane oružje i vojnu opremu u vrednosti od 1,25 milijardi evra, dvostruko više nego ranijih godina.

"U poslednje dve godine izvoz u Ukrajinu bio je relativno veliki. Izvoz u Ukrajinu 2022. godine predstavljao je 45 odsto ukupnog izvoza. Prošle godine samo malo se uzimalo iz magacina a preovlađuje nova proizvodnja. Procenjujem da je 2023. godina završena jednako uspešno kao prethodna izvozom od oko 1,25 milijarde evra", kazao je češkom listu Mlada fronta dnes šef nacionalne Asocijacije odbrambene i bezbednosne industrije Jirži Hinek.

Pre napada Rusije na Ukrajinu, Češka je izvozila upola manje oružja i opreme dvostruke namene i izvoz se kretao do 700 miliona evra a izvoz u Ukrajinu je tada činio oko 15 odsto ukupnog izvoza.

Kao i ministarka odbrane Černohova, i Hinek je kritikovao interne propise u bankama, koje ne samo da neće da finansiraju naoružavanje i odbijaju da odobre kredite za razvoj i povećanje proizvodnje, već manjim preduzećima namenske industrije odbijaju da uopšte otvaraju račune ili jednostavno zadržavaju uplate.

"Bila je isporuka za specijalne snage, trebalo je da stigne pre ofanzive da Ukrajinci mogu da operišu u pozadini neprijatelja. Uplata je zaustavljena. Banka ima jako oruđe u vidu zakona protiv pranja prljavog novca. Ali gde je garancija da to banka radi s dobrim namerama a ne zato da nanese štetu trgovini sa Ukrajinom? Šta ako je nekog od zaposlenih u banci korumpirala ruska obaveštajan služba?", kazao je šef Asocijacije češke vojne industrije.

Hinek je upozorio da je sadašnji sistem u bankama takav da nije u stanju da osigura da Ukrajinci dobiju isporuke na vreme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.