Jedan od ciljeva Poljske... Moramo

Izvor: B92, 06.Jun.2023, 23:52

"Jedan od ciljeva Poljske... Moramo"

Jedan od ciljeva poljskog predsedavanja EU 2025. godine biće ulazak Ukrajine i Moldavije u Uniju, rekao je poljski predsednik Andžej Duda.

"Preuzećemo predstojeće poljsko predsedavanje EU za godinu i po dana. Moramo dobro da se pripremimo", rekao je on, navodeći tri glavna cilja predsedavanja.

"Prvi je jačanje transatlantske saradnje, odnosa između EU i SAD, drugi cilj je širenje zajednice >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kroz Ukrajinu, Moldaviju i Zapadni Balkan, a u budućnosti i druge zemlje koje tome teže. Treći cilj jeste jačanje energetske bezbednosti Evrope", naveo je Duda.

Prema njegovim rečima "to su ambiciozni ciljevi".

"Da bi se sproveli, potrebna je bliska saradnja predsednika, vlade, Sejma i Senata. Zato ću sutra podneti nacrt zakona koji će opisati obim ove saradnje u kontekstu predsedavanja Poljske EU", zaključio je poljski predsednik, navodi se u saopštenju.

Šefovi država i vlada Evropske unije na samitu u Briselu 23. juna 2022. odobrili su davanje statusa kandidata za pridruživanje uniji Ukrajini i Moldaviji. Da bi započele pristupne pregovore, zemlje treba da ispune niz uslova, uključujući reforme.

Dobijanje statusa kandidata samo je početak prilično dugog puta ka pridruživanju EU. Turska je kandidat od 1999, Severna Makedonija od 2005, Crna Gora od 2010, a Srbija od 2012.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.