Jasna poruka EU Beogradu i Prištini: Odmah

Izvor: B92, 20.Sep.2021, 13:03

Jasna poruka EU Beogradu i Prištini: Odmah

Brisel -- Portparol EU Peter Stano pozvao je Beograd i Prištinu da odmah smanje napetost i da se uzdrže od jednostranih poteza.

On dodaje da se specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak trenutno nalazi u Beogradu, gde će se u 14 časova sastati se predsednikom Vučićem, kao i da se Lajčak poslednji sati čuo sa političkim liderima na Kosovu povodom situacije.

Stano je odgovarajući na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pitanje Tanjuga o situaciji na administrativnim prelazima između severa KiM i centralne Srbije poručio da je sloboda kretanja jedna od osnova EU i da se od Beograda i Prištine očekuje da promoivišu tu slobodu u regionu.

"Pozivamo obe strane da se uzdrže od jednostranih akcija i da spuste tenzije, odmah. Takođe, pozivamo obe strane da se svim pitanjima bave kroz dijalog u Briselu i da ga koriste kao platformu za rešavanje svih otvorenih pitanja koje imaju međusobno, uključujuci i slobodu kretanja i tablice”, kaže Stano.

"EU očekuje da Kosovo i Srbija izgrade atmosferu pogodnu za pomirenje, regionalnu saradnju i dobrobit garađana. To je ključno za postizanje sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma, kome posredujemo i koji će omogućiti konačnu normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova”, zaključio je Stano.

Na pitanje Tanjuga zašto EU uvek koristi formulaciju "obe strane" kada poziva na uzdržanost od jednostranih akcija, kada je očigledno ko takve akcije sprovodi, portparol EU kaže da je svaka tenzija nastala kao "akcija ili reakcija na nešto".

"Kroz istoriju dijaloga i odnosa Beograda i Prištne videli smo međusobna optuživanja. Zato naglašavamo da se sva otvorena pitanja rešavaju kroz dijalog kome posreduje EU i to se odnosi na obe strane. To je jedini put napred. U suprotom biće stalno konfrontacija, a mi to ne želimo u našem neposrednom susedstvu", zaključuje Stano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Stano: Odmah spustiti tenzije između Beograda i Prištine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Sep.2021

Portparol EU Peter Stano, pozvao je Beogrda i Prištinu da odmah stupste tenzije i da se uzdrže od jednstranih poteza...On dodaje da se specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak, trenutno nalazi u Beogradu gde će se u 14 časova sastati se predsednikom Vučićem, kao i da se Lajčak poslednji sati...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.