Janukovič o odluci koja je šokirala Evropu: Odustali smo od EU iz ekonomskih razloga

Izvor: Press, 25.Nov.2013, 19:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janukovič o odluci koja je šokirala Evropu: Odustali smo od EU iz ekonomskih razloga

Istovremeno, šef ukrajinske države, koji je trebalo da u petak potpiše Sporazum o pridruživanju sa EU na samitu zemalja Istočnog partnerstva u Vilnjusu, rekao je u televizijskom obraćanju da nije bilo druge alternative nego da se u Ukrajini stvori "društvo evropskih standarda", prenosi Rojters.

Janukovičeva vlada je zaprepastila evropske lidere prošlog >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << četvrtka kada je saopštila da obustavlja pripreme za potpisivanje sporazuma u litvanskoj prestonici i da će, umesto toga, obnoviti dijalog sa Rusijom, koja je uložila prigovor na taj sporazum.

Saopštenje ukrajinske vlade izazvalo je proevropske demonstracije na ulicama Kijeva i sporadične sukobe sa policijom.

Vlada predsednika Janukoviča bila je primorana na ovaj korak nakon što je Rusija zapretila ekonomskim sankcijama i obustavom isporuke gasa ukoliko Ukrajina potpiše sporazum. 

Umesto toga, Janukovič je najavio početak dijaloga o ekonomskoj saradnji Ukrajine sa Rusijom, koja teži da kroz carinsku uniju sa bivšim sovjetskim republikama istisne EU iz svoje interesne sfere. 

Čelnici EU uputili su danas oštre kritike Rusiji zbog pritiska na Ukrajinu da odustane od sporazuma sa EU i istakli da Ukrajinci sami treba da odlučuju o svojoj sudbini. 

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Janukovič: Teška odluka o odustajanju od sporazuma sa EU

Izvor: Blic, 25.Nov.2013

Predsednik Ukrajine Viktor Janukovič rekao je danas da je bilo teško doneti odluku o obustavljanju priprema za potpisivanje značajnog sporazuma sa Evropskom unijom i da je ona morala da bude doneta iz ekonomskih razloga. ..Istovremeno, šef ukrajinske države, koji je trebalo da u petak potpiše Sporazum...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.