Janmat: Srpska jaja ne mogu u EU

Izvor: B92, 13.Jun.2012, 12:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janmat: Srpska jaja ne mogu u EU

Beograd -- Srbija u EU za sada ne može da izvozi živa goveda i živinsko meso zbog načina uzgajanja, a jaja zbog salmonele.

Šef sektora za evropske integracije Delegacije EU u Srbiji Frejk Janmat kaže da "problem sa živinom i govedima nije u bolestima, već u zdravlju životinja, pitanje je da li se životinje drže uz vođenje računa o >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << njihovoj dobrobiti".

U EU nije dozvoljen ni izvoz svinjetine, ali zbog bolesti, odnosno svinjske kuge.

Kada je reč o salmoneli u jajima, prema rečima Janmata, problem nema samo Srbija, već većina zemalja južne Evrope, gde se pojavljuje ova bakterija u toplim mesecima.

On je ocenio da je u pogledu izvoza biljnih proizvoda Srbija dosta dobra, mada se, kao i sa većinom zemalja koje uvoze u EU, povremeno dogodi da se otkrije neka boelst.

"Pravi primer su maline - Srbija je jedan od najvećih proizvođača u svetu. U tom smislu nemamo zadršku", istakao je Janmat.

Unaprediti poljoprivredu da bi se zadržao suficit

Janmat kaže i da Srbija ima veliki suficit u trgovini poljoprivrednim proizvodima sa EU, ali će morati da poveća efikasnost proizvodnje da bi bila konkurentna kada se ukinu uvozne carine na robu iz EU.

"Srbija izvozi 900 miliona evra poljoprivrednih proizvoda godišnje u EU. Glavni izvozni proizvodi su šećer, žitarice, voće i povrće. Uvozi oko 500 miliona. To znači da ima veliki suficit od oko 400 miliona godišnje", rekao je Janmat.

On je istakao da Srbija jedina među kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u EU ima suficit u trgovini poljoprivrednim prozivodima sa EU.

Medjutim, kako je istakao, Srbija sada većinu proizvoda slobodno izvozi u EU, bez ograničenja i carina, dok firme iz EU u Srbiji plaćaju carine.

"Ta asimetrična situacija će se vremenom promeniti jer Prelazni sporazum sadrži klauzule o postepenom smanjenju uvoznih carina koje Srbija sada naplaćuje. One će postepeno biti ukinute, što znači da će srpske firme moći postepeno da se naviknu na veću konkurenciju na tržištu", istakao je Janmat.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Srpska jaja u EU ne mogu zbog salmonele

Izvor: RTV 5, 13.Jun.2012

"Problem (sa živinom i govedima) nije u bolestima, već u zdravlju životinja, pitanje je da li se životinje drže uz vodjenje računa o njihovoj dobrobiti", rekao je Janmat u intervjuu za EurAktiv (EurActiv.rs).. U EU nije dozvoljen ni izvoz svinjetine, ali zbog bolesti, odnosno svinjske kuge.. Kada...

Nastavak na RTV 5...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.