Janmat: Ne graditi Južni tok dok se ne uskladi sa evropskim

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Okt.2014, 18:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janmat: Ne graditi Južni tok dok se ne uskladi sa evropskim

Stav Evropske komisije je da Srbija ne treba da počne izgradnju gasovoda Južni tok dok se sporazum o tome ne uskladi da evropskim propisima, rekao je danas šef odeljenja za evropske integracije Delegacije EU u Srbiji Frejk Janmat (Freek Janmaat). Evropska komisija je kao pozitivno u procesu integracije Srbije u EU ocenila početak vraćanja imovine koja je oduzeta, rekao je on.

Janmat je na predstavljaju ekonomskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dela izveštaja Evropske komisije o napretku u pristupanju EU rekao i da je potrebno razdvojiti delatnosti u Srbijagasu.

Upitan da li je projekat Južni tok pravno ili političko pitanje, on je rekao da je to tehničko i pravno pitanje za Evropsku uniju i da, ako se sporazum uskladi sa evropskim propisima, Južni tok može da se gradi.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je na dan kada je izveštaj objavljen, 8. oktobra, rekao da izgradnja Južnog toka zavisi od EU.

Janmat je pozdravio napredak ostvaren u liberalizaciji tržišta struje, kao i to što su Beograd i Priština usvojili akcione planove o primeni energetskog sporazuma, kao i ugovore operatera u prenosu struje.

Ocenio je i da se u oblasti energetike i saobraćaja ulažu napori kako bi se ti sektori modernizovali, i dodao da je Evropska komisija svesna da je za to potebno vreme ali i da treba uložiti napore kako bi se taj proces ubrzao.

Evropska komisija zadovoljna početkom restitucije

Evropska komisija je kao pozitivno u procesu integracije Srbije u EU ocenila početak vraćanja imovine koja je oduzeta, rekao je danas šef odeljenja za evropske integracije Delegacije EU u Srbiji Frejk Janmat.

Janmat je kazao da je nakon isteka dvogodišnjeg roka za podnošenje zahteva za povraćaj imovine, Agencija za restituciju počela da donosi odluke o tim zahtevima.

On je na predstavljanju ekonomskog dela izveštaja Evropske komisije o napretku u evropskim integracijama naveo da je do sada vraćeno 3.500 hektara poljoprivrednog zemljišta i 500 hektara građevinskog, kao i 2.600 stanova.

Janmat je rekao da je dobro što je ostvaren napredak u tom procesu jer će to pružiti jasniju sliku imovinskih prava, što doprinosi poboljšanju investicione klime.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.