Jaja u EU poskupela 76,5 odsto u martu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Apr.2012, 19:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jaja u EU poskupela 76,5 odsto u martu

BRISEL/MOSKVA -

Kokošija jaja su u Evropskoj uniji prošlog meseca poskupela za 76,5 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, posle odluke Evropske komisije da se za 1,5 put poveća standardna površina za jednu koku nosilju, piše dnevnik "Volstrit Džornel".

Najprimetniji rast cena zabeležen je u Češkoj, gde kutija sa deset jaja košta oko 2,07 evra, što je dvostruko više nego prošle godine. Stanovnici pograničnih oblasti masovno su počeli da kupuju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << jaja "u inostranstvu", posebno Poljskoj, gde su u proseku jeftinija 40 posto.

EU je još 1999. godine usvojila nove propise za uzgoj nosilja, koji su predviđali povećanje dimenzija kaveza (na 750 kvadratnih centimetara za svaku jedinku). Uzgajivači koka nosilja su do početka ove godine morali da se prilagode propisima, ali je očigledno da su oni nastojali da što je moguće više odlože modernizaciju svojih farmi kako troškove ne bi prebacili na potrošače i tako bili izbačeni iz konkurencije.

Zbog nepoštovanja direktive, EK je čak morala da primeni sankcije za 14 od 27 članica unije, među kojima su Poljska, Bugarska, Mađarska i Litvanija, objavljeno je na internet stranici.

Proizvodnja jaja u EU je opadala, a cene rasle što je doprinelo ubrzanju prehrambene inflacije, koja je čak počela da brine Evropsku centralnu banku (ECB).

Guverner narodne banke Češke, Miroslav Zinger je minule nedelje izrazio zabrinutost zbog nedavnog skoka cena u zemlji, povezavši poskupljenja sa nastupajućim uskršnjim praznicima i povećanim rashodima za kupovinu hrane.

Predstavnici Evropske asocijacije proizvođača čokolade, kolača i konditorskih proizvoda (Caobisco) prognoziraju da će vrhunac deficita jaja nastupiti u junu, kada bi tražnja mogla da bude veća od ponude za 20 odsto.

"Zbog odluke koja je trebalo da obezbedi humane uslove odgoja kokoši, došlo je do masovnog klanja peradi", rekao je rukovodilac poljoprivrednih projekata investicionog fonda "Hajt Kepitel" Anton Ljubic u intervjuu za "Glas Rusije" i dodao da bi uvoz jaja iz Rusije bila pogodna varijanta za Evropu.

Moguć izlazak iz krize sa tržištem jaja je da se poljoprivrednicima ponude paketi subvencija za proširenje površina za odgoj kokoši, ali u uslovima dužničke krize takvih subvencija neće biti dovoljno.

Evropa mora da poveća promet jaja, a to je veoma privlačna varijanta za ruske poljoprivrednike. Rusija aktivno razvija živinarstvo, a prilikom ulaska u Svetsku trgovinsku organizaciju mogla bi i da zaradi.

Cene jaja u Poljskoj su, na primer, trostruko veće nego u Rusiji i, ako ostanu na sadašnjem nivou, uvoz ruskih jaja može da bude ekonomski opravdan.

Nepodmirena potražnja u EU trenutno iznosi 800 miliona komada mesečno. Ruski poljoprivrednici bi mogli da zauzmu jedan deo tog tržišta, posebno ako se zna da EU uvozi jaja čak i iz SAD.

Ipak, nije lako organizovati uvoz u Evropsku uniju, čiji se lideri bore za poštovanje pravila do najmanjih sitnica, upozorava ruski ekspert. U skladu sa pomenutom direktivom, od 2012. godine zabranjen je uvoz jaja u uniju iz država članica EU koje nisu obezbedile zaštitu svih kokošijih prava.

Mada EU za sada nema primedbu na dobavljače iz drugih država, nije isključeno da će i tu biti dodatnih zahteva.
Pogledaj vesti o: Moskva,   Nova godina

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.