Jača saradnja protiv džihadizma

Izvor: B92, 20.Mar.2015, 14:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jača saradnja protiv džihadizma

Deset država srednje i jugoistočne Evrope, kao i EU dogovorili su u Beču jaču saradnju u borbi protiv džihadizma, kao i bolje obučavanje pograničnih vlasti.

Potrebna je sveobuhvatna streategija, koja bi obuhvatila više nego samo zajedničko krivično gonjenje, kazala je ministarka unutrašnjih poslova Austrije Johana Mikl-Lajtner.

Mikl-Lajtner je zajedno sa šefom austrijske diplomatije Sebastijanom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kurcom organizovala skup ministara unutrašnjih i spoljnih poslova zapadnog Balkana i evropskog komesara za unutrašnje poslove Dimitrisa Avramopulosa.

"Veoma me raduje tešnje povezivanje sa zemljama zapadnog Balkana“, kazao je Kurc na konferenciji za štampu ističući da je ovaj region veoma bitan, jer ima neposredne posledice po Austriju.

Konkretno je dogovoreno da pogranične vlasti budu bolje obučavane, kako bi sprečile ilegalni izlazak i ulazak u zemlju esktremista, objasnila je Mikl-Lajtner.

Isto tako predviđeno je poboljšanje saradnje sa Europolom, ali i Fronteksom, i koordinatorom EU za borbu protiv terorizma.

Planirana je i puna primena Konvencije o policijskoj saradnji za jugoistočnu Evropu, što, prema njenim rečima, predstavlja najviši prioritet kako bi zemlje regiona što brže mogli informacije o džihadistima da prosleđuju Europolu.

Evropski komesar je istakao da je problem džihadizma rešiv samo kroz tešnju saradnju evropskih država.

"Borba protiv ovog problema iziskuje vreme, i možemo biti uspešni samo zajedno“, naglasio je Avramopulos dodajući da broj stranih boraca raste iz dana u dan.

Po pitanju prevencije je Mikl Lajtner naglasila da je predviđeno da se ustanova za prijavljivanje ilegalnog internet sadržaja, koji EU treba da uspostavi do jula, proširi na zemlje zapadnog Balkana.

Ministar Kurc je podvukao da u borbi protiv džihadizma ne sme da postoji generalna sumnja nad jednom verom i vernicima. Prema njegovim rečima, trebalo bi da svi, ma koje vere bili, dele iste osnovne vrednosti.

Konferenciji u Beču, na kojoj su učestvovali predstavnici iz svih zemalja bivše Jugoslavije, prisustvovali su šef srpske diplomatije Ivica Dačić i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.