Jača pritisak: I EU postavlja pitanje o Ruskom centru

Izvor: B92, 31.Avg.2017, 07:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jača pritisak: I EU postavlja pitanje o Ruskom centru

Beograd -- I Brisel namerava da pritisne Srbiju zbog Srpsko-ruskog humanitarnog centra, pišu "Novosti" i dodaju da bi njegovo gašenje moglo biti uslov za poglavlje 31.

Kako pišu "Večernje novosti", Brisel bi mogao da zatraži od Srbije, kao uslov za otvaranje poglavlja 31, da se tom centru i osoblju u njemu ne dodeli diplomatski status, a nije isključena ni mogućnost da EU zatraži i njegovo zatvaranje.

Beogradski list podseća da izveštaj o skriningu ovog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poglavlja, koje se odnosi na spoljnu politiku i bezbednost, još nije dostavljen Beogradu, i navodi da je ovaj dokument "zakočen", jer baltičke zemlje i Poljska insistiraju da se u njega ugradi niz zahteva koji se odnose na slabljenje veza Srbije i Rusije - od uvođenja sankcija do vojne saradnje.

Igor Novaković, koordinator Radne grupe za poglavlja 30 i 31 Nacionalnog konventa o EU, kaže da se Srbija prilikom osnivanja Centra saglasila da će dati diplomatski status osoblju. "To nije toliki problem za Zapad, koliko mogućnost da diplomatski status dobije i sama zgrada Centra, čime bi on praktično postao ruska teritorija", objašnjava Novaković.

Prema njegovim rečima, kada je Centar osnovan, on je bio deo "paketa" dogovora o "Južnom toku", koji je u međuvremenu suspendovan pa se postavlja pitanje svrhe tog centra.

Iz Centra u Nišu poručuju da je on, za pet godina rada, opravdao svoje postojanje i namenu, koja je isključivo u domenu humanitarnog reagovanja - pružanja pomoći, spasavanja i organizacije saradnje u borbi sa vanrednim situacijama.

"Što se tiče međudržavnog sporazuma o uslovima boravka, privilegijama i imunitetu predstavnika Centra, to predstavlja političko pitanje i o tome odlučuju vlade Srbije i Rusije", kažu u Centru u Nišu, prenose "Novosti".

Podsetimo, pitanje Srpsko- ruskog humanitarnog centra postavlja se pred Srbiju već duže vreme, a ono se diže na viši nivo paralelno sa zaoštravanjem odnosa Zapada i Rusije. U zahtevima da se Centru i osoblju ne dodeli diplomatski status do sada su prednjačili zvaničnici SAD, a poslednji među njima je bio senator Džonson koji je boravio u Beogradu pre dva dana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.