JEREMIĆ: REGIONALNOM SARADNJOM KA EVROPI

Izvor: Kurir, 23.Maj.2011, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

JEREMIĆ: REGIONALNOM SARADNJOM KA EVROPI

BRISEL - Na sastanku Saveta ministara na kojem je Srbija preuzela predsedavanje od Crne Gore, Jeremić je naveo da je jačanje regionalne saradnje neodvojivo od evropske perspektive Zapadnog Balkana naglasivši da je pomirenje ključan deo tog procesa.

BRISEL - Borba protiv organizovanog kriminala biće jedan od prioriteta Srbije kao predsedavajuće Jadransko-jonskoj incijativi u narednih godinu dana.

Na sastanku Saveta ministara na kojem je Srbija preuzela predsedavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << od Crne Gore, Jeremić je naveo da je jačanje regionalne saradnje neodvojivo od evropske perspektive zapadnog Balkana naglasivši da je pomirenje ključan deo tog procesa.

Jeremić je rekao da činjenica da se sastanak ove regionalne inicijative prvi put održava u prestonici EU, svedoči o pojačanoj svesti svih učesnika da je "jačanje regionalne saradnje neodvojivo od obećanja o jasnoj evropskoj perspektivi za Zapadni Balkan datog na samitu EU u Solunu, 2003".

"To je strateška vizija koja je omogućila Srbiji da sledi svoju evropsku agendu sa uverenjem i odlučnošću", rekao je Jeremić i dodao da se u izgradnji evropskog društva Srbija usredsredjuje na borbu protiv korupcije, vladavinu zakona, zaštitu ljudskih i manjinskih prava i obezbedjivanje slobode i nezavisnosti medija.

Šef srpske diplomatije rekao je da je Beograd ove godine "simbolična prestonica regionalne saradnje" pošto Srbija 2011. osim Jadransko - jonskoj inicijativi predsedava i Centralno - evropskoj inicijativi, Regionalnoj inicijativi za migracije, azil i izbeglice i Procesu saradnje u jugoistočnoj Evropi.

Govoreći o borbi protiv organizovanog kriminala Jeremić je naveo da su za konačan uspeh te borbe neophodni mnogo snažniji i mnogo više koordinirani napori svih zemalja članica.

Šef srpske diplomatije kazao je takodje da će Srbija raditi na programima koje sponzoriše Evropska komisija i založio se za definisanje geografskog prostora regiona kao makroregiona EU, odnosno za usvajanje zvanične strategije EU za Jadransko-jonski region.

Tokom današnjeg sastanka trebalo bi da bude usvojena i "Briselska deklaracija" o razvoju evropske strategije za Jadranski i jonski makroregion u skladu sa smernicama sličnih inicijativa za Baltik i dunavski region.

Jadransko - jonska inicijativa okuplja osam država - Albaniju, BiH, Hrvatsku, Grčku, Italiju, Crnu Goru, Srbiju i Sloveniju. Pokrenuta je 2000. godine radi jačanja regionalne saradnje pre svega u oblastima u bezbednosti, stabilnosti i zaštite prirodne okoline.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jeremić: Regionalna saradnja ključ za evropsku budućnost

Izvor: EMportal, 23.Maj.2011

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić izjavio je danas u Briselu da će borba protiv organizovanog kriminala biti jedan od ciljeva Srbije kao predsedavajuće Jadransko-jonskoj incijativi u narednih 12 meseci.

Nastavak na EMportal...

Jeremić: Borba protiv organizovanog kriminala prioritet

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Maj.2011

BRISEL -..Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić naglasio je danas na sastanku Jadransko-jonske inicijative u Briselu značaj regionalne saradnje za evropsku integraciju Zapadnog Balkana i istakao da će borba protiv organizovanog kriminala ostati jedan od prioriteta Srbije tokom predsedavanja ovom organizacijom...Odluka...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Jeremić: Regionalnom saradnjom ka Evropi

Izvor: Glas javnosti, 24.Maj.2011, 07:26

BEOGRAD - Borba protiv organizovanog kriminala biće jedan od prioriteta Srbije kao predsedavajuće Jadransko-jonskoj incijativi u narednih godinu dana...Na sastanku Saveta ministara na kojem je Srbija preuzela predsedavanje od Crne Gore, Jeremić je naveo da je jačanje regionalne saradnje neodvojivo...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.