JEDNA EVROPSKA ZEMLJA NEĆE MOĆI DA UPLATI NOVAC ZA EU: Nemamo novca za razbacivanje!

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Jun.2023, 20:42

JEDNA EVROPSKA ZEMLJA NEĆE MOĆI DA UPLATI NOVAC ZA EU: "Nemamo novca za razbacivanje!"

Svaki evro je važan.

- Nemačka nema novca za razbacivanje i ne može sebi da priušti da uplati više para u budžet EU, rekao je u petak ministar finansija Kristijan Lindner za medije. Iako Nemačka daje najviše novca evropskom bloku, bila je prinuđena da smanji svoj doprinos kako se njena ekonomija smanjuje.

– S obzirom na neophodna smanjenja našeg nacionalnog budžeta, trenutno nismo >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u mogućnosti da dajemo dodatne doprinose u budžet Evropske unije – rekao je Lindner novinarima u Briselu, dodajući da su i druge zemlje članice došle do iste spoznaje.

Lindner je objasnio da je EU maksimalno iskoristila svoj dugoročni budžet do 2027. godine, uglavnom kao rezultat velikih paketa pomoći Ukrajini. Prema poslednjim podacima iz Brisela, EU je Kijevu dala 72 milijarde evra ekonomske, vojne i humanitarne pomoći od početka rata prošlog februara.

Uprkos tome, Evropska komisija navodno sprema dodatni paket finansijske pomoći od 72 milijarde evra kako bi ukrajinska ekonomija nastavila da funkcioniše do 2027. godine. Prema Lindnerovim rečima, komisija će sledeće nedelje objaviti izveštaj u kojem od država članica traži više novca da pokrije račun.

Nemačka je najveći neto doprinosilac EU, dajući 21,4 milijarde evra u budžet evropskog bloka 2021. godine. Njen sused, Poljska, najveći je neto odliv iz budžeta, primajući 12,9 milijardi evra iste godine.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.