Izveštaj Evropske komisije o Srbiji pred zemljama EU početkom novembra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Okt.2018, 13:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izveštaj Evropske komisije o Srbiji pred zemljama EU početkom novembra

Izveštaj EK o napretku Srbije u oblasti vladavine prava biće početkom novembra predstavljen zemljama članicama EU i u velikoj meri će uticati na odluku o broju poglavlja koje će Srbija otvoriti na Međuvladinoj konferenciji u decembru, saznaje Tanjug u Briselu.

Evropska komisija trenutno sastavlja izveštaj o napretku Srbije u oblastima vladavine prava i osnovnih prva koja su obuhvaćena poglavljima 23 i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 24.

U pitanju je tzv "non pejper", nezvanični dokument, koji se predstavlja zemljama članicama EU u cilju procene napretka Srbije u pristupnim pregovorima.

Evropski diplomatski izvori za Tanjug kažu da je Srbija dosta uradila na reformi vladavine prava, ali i da uveliko kasni sa sprovođenjem Akcionog plana u toj oblasti.

"Namera je da se izveštaj predstavi zemljama članicama u novembru. Kada se diskusija među zemljama članicama završi, komesar (Johanes) Han će izveštaj predati srpskim vlastima. Praksa je da on bude javno predstavljen na sajtu srpskog Ministarstva za evropske integracije", kažu za Tanjug izvori u EU.

Iako Austrija, kao predsedavajuća članica EU, očekuje da Srbija u decembru otvori "najmanje tri poglavlja", u Savetu napominju da odluka o tačnom broju poglavlja još nije doneta i da će u velikoj meri zavisiti od političke procene koje će zemlje članice doneti na osnovu izveštaj o napretku Srbije.

Kada je oblast vladavine prava u pitanju, u evropskim diplomatskim izvorima se naglašava da je Srbija napravila dobar napredak, pri čemu se navodi progres u radi na ustavnim reformama i medijskoj strategiji koji bi trebalo da budu finalizovani do kraja godine, kao i usvajanje zakona o besplatnoj pravnoj pomoći i zaštiti ličnih podataka.

"Ono što u očima zemlja članica može predstavljati problem, a tako je bilo i sa prošlim izveštajem, jeste kašnjenje od skoro godinu i po dana u sprovođenju Akcionog plana u ovoj oblasti", objašnjavaju izvori Tanjuga u Briselu.

U EU podsećaju da je osnovnim pregovaračkim okvirom EU i Srbije predviđeno da dinamika procesa pristupanja, uključujući i otvaranje novih poglavlja, zavisi i od napretka koji je Srbija ostvarila u ključnim poglavljima 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava i poglavlju 35 koje pokriva normalizaciju odnosa sa Kosovom.

Evropska komisija dva puta godišnje izveštava zemlje članice o napretku Srbije u oblasti vladavine prava.

Prvi put u aprilu kroz zvanični godišnji izveštaj o napretku Srbije u procesu pristupanja, a drugi put u novembru u formi tzv "non pejpera", odnosno neformalnog izveštaja namenjenog razgovorima unutar EU institucija.

Očekuje se da će zemlje članice pre odluke o otvaranju novih poglavlja sa Srbijom tražiti i usmeni izveštaj Evropske službe za spoljne poslove o stanju u dijalogu Beograda i Prištine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.