“Izvan EU, region pod pritiskom SAD, Rusije, Britanije i Kine”

Izvor: JužneVesti.com, 17.Jun.2019, 09:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

“Izvan EU, region pod pritiskom SAD, Rusije, Britanije i Kine”

Ukoliko EU ne želi region u članstvu, onda bi tim zemljama, kako je rekao profesor univerziteta u Zagrebu i Beogradu Dejan Jović, trebalo da prepusti da same odluče na koji će način obezbediti mir i sigurnost, da li kroz Balkansku uniju ili kroz sporazume između Rusije, SAD, Turske, Nemačke i Britanije.

Jović je, u serijalu razgovora Kvaka 23, novinarki Danici Vučenić rekao da je u regionu moguće >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << obezbediti mir i demokratiju izvan EU, ali tvrdi da je to mnogo teže.

Izvan EU zemlje regiona bile izložene pritisku drugih aktera, koji bi smanjili njihovu suverenost i nezavisnost. To bi uvuklo u klijentelistički odnos Srbiju sa Rusijom, Makedoniju i Kosovo sa SAD, pojavila bi se značajnije i Kina, ali i Velika Britanija - upozorava Jović.

Profesor predviđa da će Britanija, posle Bregzita, verovatno želeti da bude velika sila na Balkanu i Ukrajini, preciznije - svuda gde se njeni interesi dotiču sa ruskim.

Imaćemo obnovu bipolarnosti ili multipolarnog antievropskog takmičenja u regionu i daleko komplikovaniju situaciju, nego što je sada. Ako je za EU došao kraj proširenja, bolje da se to zna, i da imamo alternativno rešenje, nego da nemamo nikakvo, jer su najveća opasnost za Zapadni Balkan haos i anarhija - predočio je Jović.

Komentarišući obnavljanje u javnosti ideje o Balkanskoj uniji, on je ocenio da je to kreativan način "da nam se poruči - ne želimo vas, ali ne želimo ni da budete izvan te priče".

Ideja o Balkanskoj uniji je zapravo stvaranje druge lige, saveza zemalja, koji možda ima budućnost u EU - rekao je Jović.

O izjavi predsednika Francuske Emanuela Makrona da EU ne treba još jedan Orban, stvaranju autoritarnih lidera u regiona, šansama za sporazum srpskih i kosovskih vlasti, strategiji (ne)proširenja EU kao i politici i interesima SAD na ovom prostoru, pogledajte u emisiji Kvaka 23 agencije Fonet.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.