Izmene zakona dekriminalizuju drogu

Izvor: RTS, 31.Okt.2012, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izmene zakona dekriminalizuju drogu

Posedovanje droge za vlastite potrebe u Hrvatskoj neće se, prema predloženim izmenama Krivičnog zakona, smatrati krivičnim delom već prekršajem. Povećane su kazne za prodaju droge u blizini škola.

Vlada Hrvatske uputila je Saboru na razmatranje izmene Krivičnog zakona, zbog usklađivanja sa propisima Evropske unije. Prema predloženim izmenama, posedovanje droge za vlastite potrebe neće smatrati krivičnim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << delom, već prekršajem. Izmenama će biti povećane kazne za prodaju droge u blizini škola, javljaju hrvatski mediji.

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić istakao je da prošle godine izmenjeni Krivični zakon stupa na snagu tek 1. januara 2013. godine. Izmene zakona predviđaju do 15 godina zatvora za prodaju droge kod škola.

"Udarićemo na one koji su stvarno zlo, a one koji samo konzumiraju drogu tretiraćemo kao žrtve", rekao je Miljenić.

Ministar je, međutim, dodao da to ne znači da se posedovanje droge uopšte neće kažnjavati. Kazna će iznositi od pet do 20.000 kuna, a postoji i mogućnost izricanja mere obaveznog lečenja.

Novi zakon nije propisao količinu droge koja će se smatrati drogom za ličnu upotrebu, a Miljenić je objasnio da bi propisivanje količine u praksi moglo da pomogne dilerima da izigraju zakon.

Novi zakon predviđa i uvođenje jače krivičnopravne zaštite dece, posebno za seksualno iskorišćavanje i zlostavljanje dece. Porodica mora da prijavi svoje članove ako ima saznanja da su počinili krivično delo na štetu deteta.

Ilegalno organizovanje kockanja više neće biti samo prekršaj, već krivično delo. Ljudi koji to rade treba da idu u zatvor, poručio je Miljenić.

Svako ko ne prijavi krivično delo takođe će odgovarati. To se odnosi i na advokate i sveštenike. Proširena je i definicija krivičnog dela davanja mita, u koje ulaze i dela u kojima korist ostvari treća osoba.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Dilerima droge oko škola prijeti i do 15 godina zatvora

Izvor: Nezavisne Novine, 31.Okt.2012

ZAGREB - Hrvatska vlada predložila je izmjene Krivičnog zakona po kojima se posjedovanje droge za vlastite potrebe neće smatrati krivičnim djelom, već prekršajem, ali su povećane kazne za prodaju droge kod škola, javljaju danas hrvatski mediji.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.