Izmena zakona o biocidnim proizvodima do kraja godine

Izvor: RTS, 03.Mar.2018, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izmena zakona o biocidnim proizvodima do kraja godine

Izmena zakona o biocidnim proizvodima očekuje se do kraja godine, izjavio je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.
Trivan je, posle konferencije posvećene završetku tvining projekta "Dalji razvoj upravljanja hemikalijama i biocidnim proizvodima u Republici Srbiji", rekao da su se tek sada stekli uslovi, nakon završetka ovog projekta, kako bi se aktivnije posvetili izradi nacrta i predloga zakona >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << o biocidnim proizvodima.
Projekat koji je finansirala EU sa milion evra imao je za cilj da se Srbija bolje pripremi za sprovođenje evropskog zakonodavstva u oblasti hemikalija i biocida nakon pristupanja Uniji.
Rezultati projekta, poručuju iz ministarstva, doprineće da Srbija ispuni uslove za pristupanje iz Poglavlja 27 koje se odnosi na hemikalije.
"Tamo gde smo stali pre nekoliko godina, moramo da nastavimo da trčimo 'bržu trku', a to znači, da osim svega onoga što su najbolja iskustva EU, da bismo to dostigli, moramo da povećamo organizacione i administrativne kapacitete", objašnjava Trivan.
Kaže da bez povećanja broja ljudi koji rade u ovoj oblasti, neće biti napretka.
Trivan napominje da je bavljenje hemikalijama i biocidnim materijama jedno od najvažnijih pitanja zaštite životne sredine.
"Nema segmenta društva u kojima nema hemijskih proizvoda. Način na koji mi upravljamo hemijskim proizvodima i biocidnim jedinjenjima je skandalozan u primeni", napominje Trivan.
Kaže da zemlje EU koje Srbija "juri" po pitanju standarda u oblasti upravljanja hemijskim materijama su odavno usvojile te standarde, te da je na našoj zemlji da uči na iskustvima drugih.
EU pomaže državama kandidatima 
Iz EU poručuju da su zadovoljni uspešno realizacijom tvining projekta, te da je jedan od glavnih ciljeva Unije u ovom projektu bio da njihovi eksperti obuče stručnjake i predstavnike naučne zajednice u našoj zemlji i da im prenesu iskustva razvijenih zemalja.
"Srbija je na svome putu primorana i mora da harmonizuje svoje zakonodavstvo. EU ima instrument da pomaže državama kandidatima, a za ovaj tvining projekat smo obezbedili milion evra", kaže zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Mateja Norčić Štamcar.
Kaže da će jedan od rezultata usklađivanja našeg zakonodavstva sa evropskim biti i obaveza, da svaki proizvođač hemijskih sredstava, kao i svi oni koji prodaju bilo koji proizvod koji sadrži hemijska sredstva, na svojim sajtovima objavi kompletan sadržaj proizvoda, posebno ukoliko sadrže alergene.
Ambasador Slovenije u Srbiji Vladimir Gasperič rekao je da ta zemlja podržava Srbiju na njenom evropskom putu, a iz ambasade Austrije poručili su da pored rada na vladavini prava i borbi protiv korupcije, Srbija mora da radi na razvoju oblasti zaštite životne sredine.
Projekat je realizovan kao tvining ugovor u saradnji sa slovenačkim Ministarstvom zdravlja i Agencijom za zaštitu životne sredine Austrije u periodu od 2015. do 2018. godine za šta je EU obezbedila milion evra.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.