Izjava Jeremića o Kosovu očekivana

Izvor: B92, 21.Jul.2012, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izjava Jeremića o Kosovu očekivana

Brioni -- Hrvatski predsednik Ivo Josipović kaže da je izjava Vuka Jeremića da bi Kosovo moglo da uđe u UN samo preko njega mrtvog, "očekivana", ali "možda neprimerena".

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun, koji se nalazi u trodnevnoj poseti Hrvatskoj, najavio je da će tu izjavu komentarisati tokom posete Beogradu.

"Izjava Vuka Jeremića kao ministra je očekivana jer je takva politika Srbije prema Kosovu", rekao je Josipović odgovarajući na pitanja novinara posle >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << razgovora s Banom na Brionima.

Šef hrvatske države je napomenuo da bi Jeremić trebalo da "odvoji svoju funkciju predsednika Generalne skupštine UN-a od političara lokalne prirode i u tom kontekstu je njegova izjava možda neprimerena".

"Stav Hrvatske prema Kosovu definisan je činjenicom da je priznala Kosovo i da je hrvatska politika određena tom činjenicom", rekao je Josipović.

On je kazao da Hrvatska želi dobre odnose sa svim zemljama u regionu i "nastoji da takve odnose izgradi i sa Srbijom".

Generalni sekretar UN, koji je u Sloveniji započeo turneju po zemljama jugoistočne Evrope, rekao je da se njegova poseta Kosovu odvija u okviru šire misije poseta balkanskim zemljama.

"Status Kosova regulisan je u okviru rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, a izjavu Jeremića imaću prilike komentarisati tokom posete Srbiji nakon što budem s njim razgovarao", rekao je Ban.

Ban: Mirovna politika Hrvatske značajna za svet

Ban Ki Mun je, posle sastanka sa Josipovićem, čestitao Hrvatskoj skori ulazak u Evropsku uniju i naglasio da je doprinos te zemlje mirovnoj politici značajan i za čitav region i svet, preneli su hrvatski mediji.

Na konferenciji za novinare na Brionima, Ban Ki Mun je kazao da doprinos Hrvatske mirovnoj politici u svetu "nešto što jača ne samo Hrvatsku, nego i ceo region i svet".

On je ocenio da je "Hrvatska prošla upečatljiv preobražaj od zemlje koja je sama bila korisnik međunarodne pomoći do zemlje koja daje pomoć drugima".

Josipović je novinarima rekao da je jedna od tema njegovih razgovora sa Ban Ki Munom bila i dvadestogodišnjaca hrvatskog članstva u UN, i koliko je za region važan ulazak Hrvatske u EU.

"Generalni sekretar UN-a prepoznao je hrvatsku ulogu u stabilizaciji regiona i njenu važnost za mir i sigurnost, ne samo u regionu nego i šire" rekao je on i dodao da će ta politika dobiti na važnosti kada Hrvatska uđe u EU, jer će Hrvatska kao uspešna priča biti primer drugima.

On je, kako je prenela Hrvatska radiotelevizija, dodao da je interes Hrvatske da u regionu vladaju mir i saradnja na svim područjima, od privredne do diplomatske.

Josipović je rekao da Hrvatska podržava napore generalnog sekretara UN da se u Siriji sačuvaju ljudski životi, zaštite ljudska prava i nađe kompromisno rešenje za situaciju u toj zemlji.

Sa Ban Ki Munim sastao se i premijer Hrvatske Zoran Milanović, potpredsednik Vlade Neven Mimica i ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić.

Generalni sekretar UN će uveče, zajedno s Josipovićem, prisustvovati svečanom otvaranju 59. Festivala igranog filma u pulskoj Areni.

Ban je juče u Zagrebu održao govor u Starogradskoj većnici, obišao Školu narodnog zdravlja Andrija Stampar i Digitalnu polikliniku za internu medicinu a sastao se i sa osobljem UN Zagrebu. On je tom prilikom rekao da je međunarodna zajednica na primeru Srebrenice naučila da više ne dopušta takve tragedije.

Ban boravi u Hrvatskoj u okviru svoje balkanske turneje, a povodom 20. godišnjice prijema Hrvatske u UN, navodi Hina.

Generalni sekretar UN je prvo posetio Sloveniju, a posle Hrvatske odlazi u Srbiju, na Kosovo, u Bosnu i Hercegovinu i u Makedoniju.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.