Izgradnja stanova za romske porodice

Izvor: Studio B, 27.Sep.2013, 15:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izgradnja stanova za romske porodice

U okviru projekta „Sagradimo dom zajedno", Evropska unija finansiraće izgradnju domova za 202 romske porodice, a grad Beograd će obezbediti plansku i tehničku dokumentaciju, izdati potrebne dozvole i povezati infrastrukturu na komunalne mreže.

Laslo Andor, evropski komesar za zapošljavanje, socijalna pitanja i inkluziju i Aleksandra Krstić, zamenica gradskog sekretara za socijalnu zaštitu, obišli su danas >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << romske porodice u naselju Makiš 1.

Andor je podsetio da je EU pre dve godine usvojila novu strategiju za integraciju Roma, koja je fokusirana na zapošljavanje, obrazovanje, smeštaj i zdravstvenu zaštitu.

- Imao sam priliku da razgovaram sa stanovnicima ovog naselja i rekli su mi da su zadovoljni što sada žive u mnogo boljim uslovima nego ranije, ima dovoljno prostora, higijenske uslove, deca idu u školu, i to je veoma važno. Uloga grada Beograda je za svaku pohvalu, a ovaj projekat nastaviće da uživa podršku EU, jer je potrebno preduzeti još dodatnih koraka da bi se život Roma u Srbiji poboljšao - rekao je Laslo Andor.

Aleksandra Krstić, zamenica gradskog sekretara za socijalnu zaštitu, kazala je da grad Beograd o ovim porodicama vodi računa već pet godina.

- I po preseljenju u nove stanove grad Beograd će nastaviti da vodi računa o njima. Pomagali smo im i pri zapošljavanju, mnogi od njih rade u našim javnim i komunalnim preduzećima, ali ćemo nastaviti i sa dodatnom edukacijom svih odraslih stanovnika, jer mlađi već redovno idu u školu. Podsetiću da smo za starije stanovnike organizovali večernje škole, a za decu obezbedili osobe koje ih redovno vode i dovode iz škole organizovanim prevozom. Inače, prema akcionom planu, rok za ovaj projekat koje je Gradsko veće usvojilo u aprilu je dve godine i mi zajednički već intenzivno radimo na ovom projektu - rekla je Aleksandra Krstić.

Projekat se realizuje uz finansijsku pomoć Evropske unije u iznosu od 3,6 miliona evra, a grad Beograd će uložiti 15 odsto ukupnih sredstava koje uloži Evropska unija.

 

 

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Domovi za dvesta dve romske porodice

Izvor: Politika, 28.Sep.2013, 09:59

Evropska unija finansiraće izgradnju domova za 202 romske porodice, a grad će obezbediti plansku i tehničku dokumentaciju. Odobriće potrebne lokacijske i građevinske dozvole i povezaće infrastrukturu na komunalne mreže. Reč je o projektu „Sagradimo dom zajedno” za raseljene Rome koji su živeli...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.