Izvor: B92, 12.Jan.2011, 16:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbegli protiv Hrvatske u EU

Beograd -- Koalicija udruženja izbeglica u Srbiji zatražila je od EU da ne potpiše ugovor sa Hrvatskom o pristupanju dok ne ispuni svoje obaveze prema prognanim Srbima.

Koalicija je tražila da se ugovor ne potpiše dok Hrvatska ne dostigne evropske standarde poštovanja imovinskih, stanarskih, stečenih, statusnih i drugih prava.

U saopštenju se navodi da je neprihvatljivo da stotine hiljada građana srpske nacionalnosti, koji su proterani iz Hrvatske, ne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mogu da se vrate niti da ostvare svoja elementarna prava ni posle 15 godina.

Koalicija je ocenila da Hrvatska ne poštuje međunarodne dokumente o ljudskim pravima koji štite njene građane, bez obzira na poreklo.

U tom udruženju smatraju da je pravi interes svih da Hrvatska postane država u kojoj će svi građani, bez obzira na nacionalnu i versku pripadnosti, imati ista prava i u kojoj će se poštovati sloboda, jednakost i pravda.

Koalicija udruženja izbeglica izrazila je nezadovoljstvo zbog izjave predsednika Srpskog narodnog veća Milorada Pupovca da peticija prognanih Srba iz Hrvatske protiv članstva te zemlje u EU nije najbolji način da se reši njihov problem.

"Neprijatno smo iznenađeni konstatacijom gospodina Pupovca da predstavnici izbeglica kucaju na otvorena vrata jer je rešavanje izbegličkih pitanja u Hrvatskoj sastavni deo njenog puta u EU, pa nema smisla na tom putu postavljati prepreke", navodi se u saopštenju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.