Izvor: S media, 22.Avg.2012, 18:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivanović: Dogovor o Kosovu tek posle ulaska Srbije u EU

Lider građanske inicijative Srbija demokratija pravda (SDP) Oliver Ivanović izjavio je da će se tek nakon ulaska Srbije u EU steći uslovi za istorijski dogovor o kosovskom problemu.

"EU je dva puta napravila presedan (Severna Irska i Kipar) koji je rešen tako što su čitave teritorije ušle u EU a da se na spornim teritorijama ne primenjuje evropsko zakonodavstvo dok se ne postigne sporazum i mislim da će takav recept biti najbolje rešenje i u >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << našem slučaju", rekao je bivši državni sekretar u Ministarstvu za KiM.

On je kazao da će, primenom tog rešenja, Srbija sa Kosovom i Metohijom ući u EU, "ali da se na Kosovu ne primenjuje evropsko zakonodavstvo dok se međusobno ne regulišu odnosi".

"U tom smislu sam razumeo i govor premijera Ivice Dačića na sednici SBUN koji je rekao da se Srbija ni na koji način i ni po koju cenu neće odreći teritorije KiM, što je uostalom i ustavna obaveza", rekao je Ivanović gostujući u programu mitrovičkog Radija Kontakt plus.

Ivanović je kazao da se tek posle ulaska Srbije u EU stiču uslovi da ozbiljno razgovaramo i napravimo istorijski dogovor o Kosovu koji će biti važan za stabilnost čitavog zapadnog Balkana.

On je upozorio da ako bude postojao prevelik pritisak na Srbiju da se odrekne Kosova kako bi dobila pregovore ili članstvo za EU, u Srbiji će do te mere narasti otpor prema Uniji da bi svaka Vlada koja bi izašla sa takvom idejom pred narod morala da padne.

(Tanjug)

FOTO FB

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.